MILICA VUKELIĆ ZA KARAKTER: ŽENE SU PODNELE VEĆI TERET PANDEMIJE

Milica Vukelić

Kako sačuvati mentalno zdravlje zaposlenih?

Psiholog MILICA VUKELIĆ, docent na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, priča za KARAKTER

Ozbiljnija higijena, pojačane emocije, brige i stres, posao koji, ipak, nije kao u redovnim okolnostima, egzistencijalne tegobe, zabrinutost oko zaposlenih i održavanja biznisa, stvarnost koja je mesecima izmenjena. Pandemija koronavirusa uvela je čitav svet u novu realnost, ne samo u zdravstvenom smislu, a opterećenje je sve veće i na naše mentalno zdravlje. 

Psiholog Milica Vukelić, docent na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, sa više od deset godina iskustva u univerzitetskoj nastavi, u istraživanjima, savetovanju i intervencijama u oblasti razvoja ljudskih resursa, navodi da bi bilo najbolje da se spremimo i prihvatimo pandemiju kao maraton za koji nam treba sveobuhvatna priprema, mnogo odricanja i žrtvovanja. 

Pokažite strpljenje, spustite kriterijume i održaćete glavu iznad vode dok pandemije ne prođe

MARATON

“Kada se ljudi spremaju za maraton, znamo da to nije jednostavno, znamo da se oni mnogo čega odriču. Isto važi i za ovaj virusni maraton. Ušli smo, dakle, u jednu trku a da nismo sasvim emotivno pripremljeni, ali sada treba da se snađemo u emocionalnom smislu“, primetila je Vukelić, koja je nedavno bila gost i Ask an expert formata, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera.

Pravljenje plana je pokušaj kontrole situacije, smatra naša sagovornica, koja ističe da je trenutno na snazi životni i karijerni šok.

„Sada treba da planiramo slučajnosti. Taj termin u psihologiji podrazumeva planiranje budućnosti koja je neizvesna, kao i da računamo na svakodnevni stres“, upozorava Vukelić.

Infodemija je odgovorna za značajnu dozu anksioznosti, pokazala su istraživanja, zbog čega bi, kako ističe, trebalo da budemo dobro informisani, ali ne samo da se time bavimo po ceo dan.

Da bi produktivnost bila veća, morate jasno da napravite svoj home office, za koji svi vaši ukućani moraju da znaju

„Socijalna distanca nas je zbunila, jer je to zapravo fizička distanca od bolesti ili bolesnih, a socijalno treba da budemo povezani. Budite aktivni i pametno iskoristite vreme dok recimo radite od kuće. To je veoma jak benefit, ali da bi produktivnost bila veća, morate jasno da napravite svoj home office, za koji svi vaši ukućani moraju da znaju”, preporučuje Vukelić, koja ističe da su žene definitivno podnele veći teret pandemije.

Lider mora da bude uz svoje zaposlene

LIDERI

Konstatuje da koncept liderstva sada treba da se preispita. “Lider mora da bude uz svoje zaposlene, da im bude podrška bez koje je teško uspeti na poslu“, savetuje Vukelić.

Ističe da je veoma važno obezbediti i vreme za odmor, te da je potrebno odrediti trenutak kada ćete ugasiti i telefon i kompjuter.

Share