Detoks posle praznika: Saveti nutricioniste Zvezdane Ljubenković Marković

zvezdana ljubenković marković

Teško je bilo odoleti izazovima bogate trpeze, da li ste sada spremni za izazove detoksikacije?

Za Karakter piše Zvezdana Ljubenković Marković, diplomirani nutricionista ‒ kvantni terapeut

zvezdana ljubenković marković

Za vreme praznika se opustimo za bogatim trpezama, jedemo masnu i začinjenu hranu, jedemo češće i obimnije, kuhinje su prepune hrane i podižu nam apetit tokom celog dana. Verovatno pomišljate da posle „još ovog parčeta torte“ od sutra počinjete detoks. Ali se ubrzo vratite starim navikama, jer ste okruženi hranom, manje se krećete i imate više slobodnog vremena da razmišljate i smišljate šta biste mogli da jedete.

Nakon praznika napravite svoj lični izazov i napravite svoj detoks plan! Kada pričamo o detoksikaciji obično pomislimo na nešto kratkotrajno, međutim, to je proces koji traje nekoliko dana.

Ujutru na prazan stomak, dan počnite sa toplom vodom i limunovim sokom, ukoliko vam ova kombinacija ne prija, napravite čaj od nane ili kamilice. Odlični detoksikatori su i nenadmašivi hidrolati – vodeni biljni ekstrakti nastali prilikom destilacije eteričnog ulja, koji nam eliminišu toksine koji su nagomilani na zidovima tankog i debelog creva. Kako ih pravilno koristiti i sa kojim hidrolatom početi?

Za početak počnite sa hidrolatom nane, žalfije ili matičnjaka, olakšavaju varenje, smanjuju nadutost i regulišu probavu. Pored hidrolata i čajeva, obavezan je unos vode, minimum 2 litra dnevno. Takođe, možemo da uključimo i ceđene sokove za vreme užine. Idealna kombinacija je ceđeni grejpfrut, pomorandža i limun.

U ishranu uključite obroke na bazi povrća, žitarica, ribe, voća. Dan počnite sa jednim laganim obrokom od žitarica. Na primer: kaša od ovsenih pahuljica, mleveni lan, mekinja, psilijum ljuspica, sveže sezonsko voće, orašasti plodovi. Ili, ukoliko vam telo za vreme hladnijih dana traži kaloričniji obrok, jaja su uvek idealan obrok. Možete ih napraviti u kombinaciji sa povrćem, uz šolju kefira ili mladog sira, sa kriškom zdravog hleba i namaza od povrća.

Umesto kaloričnih slatkiša, kolača i torti, zasladite se svežim voćem ili dehidriranim suvim voćem, kao što je suva šljiva, kajsija, urma, smokva… Za ručak i večeru birajte lako svarljive obroke – čorbe i potaže od povrća koji će da nas ugreju u hladnim zimskim danima, mlada mesa u kombinaciji sa grilovanim povrćem, ukusna variva od povrća i žitarica, grilovana riba sa svežim salatama, mahunarke, pirei od prosa, kinoe, leblebija.

Primer jednodnevnog plana ishrane za vreme detoksa:

Dan počinjemo sa toplom šoljom čaja od kamilice.

Doručak: Tostirani raženi hleb sa humusom + šolja kefira sa jednom supenom kašikom mlevenog lana.

Užina: Sveža zelena jabuka.

Ručak: Grilovani ćureći file sa varivom od tikvica i luka + salata od sveže rendane cvekle i bele rotkve (začiniti sa hladno ceđenim nerafinisanim maslinovim uljem + limunov sok + malo sirovih semenki golice).

Užina: Ceđeni sok od svežeg paradajza bez šećera (200 ml).

Večera: Obrok salata ‒ rendani svež celer, šargarepa i kupus (preliti bundevinim uljem + limunov sok ) + dodati blanširane
leblebije + 4‒5 usitnjenih sirovih badema.

Share