IMA NADE: Kada se deca iz Srbije, Hrvatske i BiH zajedno igraju

igre mladih sombor

Sportske igre mladih okupljaju učenike osnovnih škola iz tri bivše jugoslovenske republike i šire poruke mira i tolerancije

igre mladih sombor

Sportske igre mladih u Srbiji postoje šest godina. Ova manifestacija, koja je osnovana u Hrvatskoj pre više od dve decenije, u BiH je prvi put organizovana pre devet godina.

Ono što daje posebnost i snagu Igrama jeste da je učešće devojčica i dečaka apsolutno besplatno

Kod nas, u ranoj fazi, Igre su bile gotovo neprimetne, ali utisak je da se sve, ipak, promenilo od kada je pre tri godine udruženjem SIM Srbije počela da rukovodi Ivana Jovanović. Ona je okupila novi tim saradnika, i od tada teku blistavi dani za ovaj redak „fenomen“ na jugoslovenskim prostorima.

igre mladih valjevo

Ove godine Igre su održane u čak 24 opština i gradova Srbije, od Sombora na severu do Kuršumlije na jugu naše države. Posebna draž jeste i podatak da je nastupilo čak 75.024 učesnika u nekom od deset sportova koji su na programu Igara.

I ono što verovatno daje posebnost i snagu Igrama, jeste to da su takmičari devojčice i dečaci osnovnoškolskog uzrasta i da je učešće apsolutno besplatno.

U takmičarskoj 2019. godini Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije imale su čak 120 takmičarskih dana. Pobednici iz gradova učestvovali su na Državnom finalu Sportskih igara mladih, a najbolji iz cele Srbije na Velikom međunarodnom turniru u Splitu.

igre mladih sombor

A u Zagrebu je tek bila posebna priča. Deca iz tri države, nekadašnje jugoslovenske republike, ruku pod ruku. Mnogo druženja, zagrljaja, uz obavezna takmičenja i međusobne aplauze.

Na kraju, naravno, poruke mira, poruke tolerancije… Predstavnici Srbije, Hrvatske i BiH ogrnuli su se zastavama svojih republika, a onda se zajedno, simbolično, okrenuli ka nebu. Do sledećih Igara.

(Piše Gorčin Tadić, foto :SIM Srbija)