Vučić: Srbija će čuvati svoju poziciju o ukrajinskoj krizi koliko god bude mogla

Izvor: Beta / Foto: Youtube Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima svoju poziciju po pitanju ukrajinske krize i čuvaće je koliko god bude mogla.

Vučić je povodom navoda švedskog diplomate Karla Bilta da se Srbija svojim stavom o ruskoj invaziji na Ukrajinu „diskvalifikovala iz procesa pristupanja Evropskoj uniji“, da je u razgovorima sa svim evropskim i svetskim zvaničnicima „na sebe prihvatio sve kritike, primedbe i pritiske“.

On je novinarima u Kragujevcu rekao da u prethodnih deset godina nije nikada doživeo pritiske i kritike.

“Što se tiče potrebe nekih ljudi da se iživaljavaju nad Srbijom i na Srbiji, to mnogo više govori o njima pošto nisu u stanju da urade bilo šta nekome ko je veći i snažniji od nas”, rekao je Vučić.

On je u ironičnom tonu na tome čestitao Biltu “i drugima” i ocenio da “histerija” protiv Srbije može da se vidi, kako je rekao, i u “lažnim vestima sa Marakane”.

“To vam je bilo i u izmišljenom avionu koji ide po (sekretara ruskog Saveta bezbednosti Nikolaja) Patruševa i u izmišljenom tekstu u našim medijima kako ne podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine”, rekao je on.

Dodao je da onima koji to pišu nije važno što time “uništavaju svoju zemlju već im je, kako je naveo, “važno da sklone nekog Vučića”.

Savet za nacionalnu bezbednost i Vlada Srbije doneli su zaključak o poštovanju teritorijalnog suvereniteta Ukrajine, i da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.