Vučić o glasanju u UN: Kad su u pitanju sankcije, nećemo se pridruživati

Izvor: N1/FoNet / Foto: Youtube Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, kada je reč o glasanju na sednici UN koja je u toku povodom krize u Ukrajini, “pridružuje” kada je tema rušenje i kršenje teritorijalnog integriteta, dok se “neće pridruživati” kada su u pitanju sankcije.

„Juče smo imali devet glasanja, u osam se nismo pridružili u jednom jesmo. Danas imamo jedno gde ćemo da se pridružimo, tako svaki dan, samo me obaveste na kraju o tim brojevima. Za sve ono što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog integriteta Srbija se pridružuje, za ono gde su u pitanju sankcije, Srbija se neće pridruživati, bar dok možemo da izdržimo i ovo još malo, još koji dan dok sam de fakto predsednik republike. E sad, posle toga kad izaberete nekog drugog to je drugačija priča“, rekao je Vučić.

Na pitanje o pritiscima sa kojima se suočava naša zemlja odgovorio je da su oni ogromni.

“Do kasno noćas sam imao razgovore sa predstavnicima više zemalja, a i danas je tako ceo dan. Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da odlučuju“, ocenio je Vučić.

“Verujem da ćemo uspeti da odolimo brojnim pritiscima, da sačuvamo nacionalni ponos i dostojanstvo i izbegnemo bes velikih, jer ti veliki taj bes obično iskaljuju na malima. Gledaćemo da sačuvamo i odbranimo zemlju a da nam obraz ostane neukaljan”, zaključio je Vučić.

Sve vesti u vezi sa Rusijom i Ukrajinom u ponedeljak, čitajte u našem blogu uživo, iz minuta u minut…

“Hrvatska ima pravo da podiže borbenu gotovost, nama to ne pada na pamet”

Predsednik Srbije kaže da je pravo Hrvatske da podiže borbenu gotovost svojih oružanih snaga, ali i dodaje da Srbiji “ne pada na pamet” da takve stvari radi.

“Neka rade svoj posao, mi nemamo razloga da podižemo borbenu gotovost”, kazao je Vučić .

Ponovo je optužio medije u Hrvatskoj da vode kampanju protiv Srbije.

“To nije korektno ni fer ali razumem. Zašto bi oni bili na strani uspeha Srbije, kako da objasne da Srbija ima bolji klinički centar ili da gradi mnogo više autoputeva? Imali su tri puta više kilometara autoputeva, a danas im se približavamo. Kad sam postao premijer, njihov BDP je bio 43 milijarde a naš 32, danas je BDP i jednih i drugih 53 milijarde”, rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Zagreb “prati situaciju u regionu”, Vučić je ocenio da je to “lepo”.

“Posebno sam siguran da će da prati ovaj naš voz što ide 200 kilometara na sat pošto oni nemaju ni takav voz ni takvu prugu”, kazao je predsednik Srbije.

Demantovao je navode da će sutra početi sa prikupljanjem potpisa za novu kandidaturu za predsednika Srbije, jer, kako je rekao, Predsedništvo SNS tek treba da odluči ko će biti kandidat na sednici zakazanoj za 7. mart.

“Ko će sada da se bavi izborima kad imamo bezbroj problema i muka. Ima još mesec dana do izbora, odluku o kandidatu donećemo 7. marta”, rekao je Vučić.