Vlajić povodom rata u Ukrajini: Srbija pokušava da ostane negde u sredini

Izvor: N1

Novinar Đorđe Vlajić ocenio je u Novom danu da je jučerašnji polazak brzog voza na relaciji između Beograda i Novog Sada bio “jako zanimljiva predizborna predstava , takozvana funkcionerska kampanja”.

„Lica ljudi koji su bili u tom vozu su me podsetila na osećanje od pre 25 godina, kada sam seo u (voz) Hitro ekspres, koji od Aerodroma Hitro do Londona vozi preko 200 kilomtra na sat. To je tridesetak godina razlike. Tako da sad počinjem da se osećam kao urođenici koje je kapetan Kuk našao na dalekom istoku, pa im pokazao šarene đinđuve. Tako su nama sada pokazali taj voz, koji se kretao pola sata do Novog Sada, sa pet godina zakašnjenja, od kada je bio prvi plan da se napravi“, rekao je Vlajić.

Prema njegovim rečima, jučerašnja ceremonija je bila deo predizbornog spektakla sa Orbanom, kao gostom, kao i da se ne zna koliko je sve to koštalo, 45 miliona evra – ili 90 miliona?

“To je paradigma svih tih investicionih poduhvata ove vlasti. Nešto se napravi, zakašnjenja se zaborave, kao i problemi u izgradnji”, smatra on i dodaje da kod većine velikih projekata koje je radila ova vlast, kao što je auto-put, javnost ne zna koliko sve to košta.

“Naravno da su ovoj zemlji potrebni auto putevi i pruge. To je istorijsko zakašnjanje, jer se vozom od Beograda do Novog Sada vozilo 25, 30 kilometara na sat. Pa neki atletičari bi to brže pretrčali. Šta je sa prugom prema Solunu, to je južni krak te pruge? To je isto deo evropskih magistrala”, zapitao je Vlajić.

Takođe, on je upitao kako će Beograđani da dođu do početne stanice, kao i kako će putnici koji stignu tim vozom, da krenu ka centru Beograda?

Srbija pokušava da ostane u sredini

Komentarišući događaje u Ukrajini i kako se Srbija drži u celoj situaciji, on ocenjuje da naša zemlja pokušava da održi “sredinu” u sukobu dve strane.

“U ovom trenutku Srbija pokušava da ostane negde u sredini. Zavisi od pritisaka sa strane, da li će to biti moguće. Ako gledamo da se sučeljavaju Rusija i zapadni deo sveta predvođen Amerikom, i jedna i druga strana ne dozvoljavaju suviše prostora za neutralnost. Već postoje više nego ozbiljni pritisci iz Brisela, Vašington takođe šalje zanimljive poruke Beogradu, i svi su prihvatili sada glasanje u UN kojom je osuđen napada na suverenu državu. Međutim, Srbija se uzdržava od snakcija. Njeni strateški interesu su takvi da ako bi se posvađala sa Rusijom, mogla bi trenutno da ostane bez energenata”, kaže Vlajić.

Ocenjuje da je politika sankcija “jako sumnjivo političko oružje”.

“Ona se masovno koristi jako dugo i pretvara se u snažno ekonomsko oružje. Ja se pitam koji bi to metkić Srbija mogla da ispali na Rusiju”, kazao je gost N1.

S druge strane, navodi on, vidimo da i zapadne zemlje veoma vode računa o svim vitalnim interesima, i ističe Nemačku, u kojoj se vodi ozbiljna rasprava između onih koji bi da se prekine korišćenje ruskih energenata i onih koji pokušavaju da ukažu na to da bi istog trenutka krenulo smrzavanje i zastoj industrije.

“Srbija pokušava da se drži tu negde na sredini, pa ćemo videti da li će ti pritisci, sa jedne i sa druge strane, da je prelome na jednu od tih strana, ili će ostati na sredini, pa šta košta neka košta”, rekao je Vlajić.

Podseća da su jedina večna kategorija u međanarodnim odnosima – interesi, i da se na njima bazira sve.

“Principi ponekad posluže da se ‘ponekad premaže neka ograda’ iza koje su interesi. Da se ne vidi baš najbolje šta je tamo u stvari”, istakao je Vlajić.