UN izglasale rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, Srbija glasala „za“

Izvor: N1

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju kojom se izražava najdulje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. I Srbija glasala “za”.

Za je glasala 141 država, protiv je bilo pet, a uzdržano 35. Srbija je bila među državama koje su glasale „za“.

Protiv su bili Rusija, Belorusija, Sirija, Eritreja i Severna Koreja.

Usvojenom rezolucijom ponovo se potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Takođe se izražava žaljenje zbog odluke Rusije u vezi sa statusom Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine uz zahtev da Rusija odmah i bezuslovno poništi tu odluku.

Poziva se na hitno mirno rešavanje sukoba kroz politički dijalog, pregovore, posredovanje i druga mirna sredstva, kao i na poštovanje sporazuma iz Minska. Izražava se i žaljenje zbog umešanosti Belorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine i poziva Minsk da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.

Ambasador Srbije: Privrženi poštovanju načela teritorijalnog integriteta

Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija, kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica, izjavio je stalni predstavnik Srbije u UN Nemanja Stevanović.

Stevanović je na specijalnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da je Srbija posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije i da se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država, zbog čega je glasala za rezoluciju, bez obzira na to što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u njoj.

Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Srbiju prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju, kazao je Stevanović.

On je istakao da je dužan da ukaže na preambularni paragraf 13 i da podseti da se prvi napad na suverenu državu na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata dogodio 1999. godine, napadom 19 država na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, primarno na Srbiju, kada je izostala adekvatna reakcija Ujedinjenih nacija na flagrantno kršenje njene Povelje.

Bez obzira na to što još uvek oseća posledice grubog kršenja osnovnih principa međunarodnog prava od strane drugih, Srbija od tih principa ne odustaje ni danas, kazao je Stevanović.

Dodao je da će Srbija nastaviti da se zalaže za prestanak sukoba, uz očekivanje da strane ulože dodatne napore da putem dijaloga dođu do postizanja diplomatskog rešenja i stvaranja uslova za mir.

Srbija će pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena miru i doslednom poštovanju međunarodnog prava, poručio je Stevanović.