Suđenje Miškoviću – od najvažnijeg procesa zbog korupcije do poraza države

Izvor: N1; Petar Gajić / Foto: Printscreen (Delta Holding)

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice biznismena i vlasnika “Delta holdinga” Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, koji su prvostepeno bili osuđeni za utaju poreza. Tako je konačan ishod suđenja koje je trebalo da bude “najvažniji proces u borbi protiv korupcije” koju je pokrenuo tada prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, završen porazom države.

Uspon prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića počeo je u decembru 2012. godine ovim činom – pozivom na saslušanje najmoćnijem biznismenu u tom trenutku Miroslavu Miškoviću i njegovim kasnijim hapšenjem koje je trebalo da simbolizuje pobedu pravne države.

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal od 2007-2015. godine tog 13. decembra 21012 godine je izjavio:

“Prema navodima krivične prijave Miroslav Mišković, Marko Mišković i Milo Đurašković su u periodu od 2005. do 2010. kao suvlasnici u PP Nišm a preko njega i suvlasnici u drugim putarskim preduzećima neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i prisvojili imovinu od oko 2.870.000 dinara”.

Vučić je tada bio izričit da će država do kraja istražiti slučajeve korupcije i da odgovorni neće proći nekažnjeno. Hapšenje Miškovića donelo mu je veliku popularnost i 26. jula 2013. godine, Vučić je upravo na bazi te svoje popularnosti tražio rekonstrukciju Vlade, a šest meseci kasnije i vanredne izbore na kojima je SNS ubedljivo pobedila.

“Moja poruka svima njima – i Miškoviću i njegovim medijskim i političkim slugama, onima kojima je njegov zet nosio pare u međuvremenu da se rugaju Vučiću, Srpskoj naprednoj stranci i da hvale njega i sve njih – jeste da mogu oni da misle da će da pobede nas, ne mogu da pobede ni Srbiju ni nas. I nikada neće moći”, izjavio je Vučić u julu 2013. godine.

Epilog je stigao sada, devet godina kasnije – Miroslav Mišković je pravosnažno oslobođen. Postupak su pratile brojne kontroverze: optužnica se razlikovala od krivične prijave, umesto za izvlačenje 24 miliona evra, Miroslav Mišković je optužen za to da je svojim savetima pomogao sinu u nameri da izbegne porez. Prvostepeno je 2019. godine osuđen na dve i po godine zatvora da bi Apelacioni sud sada to preinačio:

“Ovi saveti, koji su pravno dozvoljeni, ne predstavljaju radnju izvršenja krivičnog dela poreska utaja pomaganjem”.

Direktor istraživačkog portala CINS Branko Čečen za N1 kaže da su novinari koji prate kriminal i korupciju od početka suđenja upozoravali na slabu optužnicu.

“Tužno je kad smo u pravu i kada predviđamo nešto što će se desiti za 10 godina. I kada smo govorili o tome da je optužnica napisana za delo koje uopšte nije utvrđeno i koja je prilično tanka, pokazalo se da smo bili u pravu. Bilo je mnogo ozbiljnijih krivičnih dela za koja je izgledalo da bi Mišković mogao da bude optužen, pa se to nije desilo. Čini se da je ovo bio način da se Mišković ukloni, da Vučić dobije od njega ono što je želeo i da se onda on pusti kao čovek koji ni za šta nije kriv”, kaže Čečen.

Miškovićev partner Milo Đurašković, bio je prvostepeno osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora. On je sada, presudom Apelacionog suda, takođe oslobođen optužbi za poresku utaju, ali je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.