Razumevanje i pozdravljanje: Rusija i SAD o stavu Srbije prema ukrajinskoj krizi

Izvor: N1 / Foto: Pixabay

Sjedinjene Države pozdravljaju ponovljen stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučić o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije, saopštila je ambasada na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija smatra veoma pogrešnim pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključjući i Ukrajinu, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Sa druge strane, Rusija poštuje nacionalne interese Srbije, razume da postoji pritisak da uvede sankcije Moskvi, ali Moskva ništa ne traži od Beograda, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Moskva ne traži ništa od Beograda znajući doslednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici“, rekao je Bocan-Harčenko, komentarišući zahteve EU, SAD i Velike Britanije da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

Bocan-Harčenko je izjavio Tanjugu da Zapadu nije stalo do interesa drugih, čak iako su to zemlje koje su kandidati za članstvo u EU, te da ne misli o Srbiji, njenom narodu i mogućim posledicama uvođenja sankcija.

On je istakao da između predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića postoji poverljiv i sveobuhvatan dijalog na osnovu dubokog međusobnog poštovanja i poverenja.

Bocan-Hračenko je istakao da Rusija ima u vidu dalji razvoj odnosa sa Srbijom i doslednu realizaciju svega što su dogovorila dva predsednika.

“Naša očekivanja da ćemo bez prepreka i zastoja realizovati svaki projekat i sve dogovore koji postoje, za dobrobit i Rusije i Srbije”, naglasio je Bocan-Harčenko.