Panović: Na Pesmi za Evroviziju došlo do iznenađenja, može i na izborima da dođe

zoran-panovic
Izvor: N1

Programski direktor Demostata i novinar Zoran Panović izjavio je da vlastima u Srbiji pred izbore na neki način odgovara rat u Ukrajini, ali da je na izboru za srpskog predstavnika za Pesmu Evrovizije došlo do iznenađenja, pa do njega može doći i na izborima. Panović kaže i da istraživanja javnog mnjenja pokazuju neverovatan stepen hipokrizije – “u društvu u kafani jeste srce u Rusiji, ali kada je u pitanju stil života, gde se ide da se radi, školovanje dece, Netflix – onda daj Zapad”, rekao je Panović u “Novom danu N1”.

On je istakao da je opozicija u Srbiji dosta izgubila zbog rata u Ukrajini pošto je ta tema izbore pomerila na drugo, treće ili još niže mesto u Srbiji. „Juče je i Kopaonik biz forum bio medijski bitniji od izbora“, rekao je Panović.

Ističe da su sada u drugi plan otišle “top teme opozicije” koja je prethodno kao oružje protiv vlasti imala teme kao što su korupcija, niz afera vlasti za poslednjih 10 godina, kao i ekologija. “Sve je to otišlo u drugi plan”, rekao je Panović.

“Ekologija je ostala kao tema samo da Rusi ne daj Bože pogode nuklearku. Opozicija nema manevarski prostor koji je imala, ovo su maltene izbori u ratnim uslovima jer se rat oslikava na nas”, rekao je Panović i dodao da je tu i naša ideološka konfuzija, te da misli da se i vlast prestrojava u hodu.

On je podsetio da je slogan vladajuće koalicije bio prvo “Dela govore”, što je davno bio slogan Milutina Mrkonjića, pa da je sledeći bio “Zajedno možemo sve”, koji je ličio na pesmu Nine Badrić. “I sada se u hodu prestrojava u ‘Mir, stabilnost, Vučić’, to je nova situacija gde je vlast prepoznala da strah građana može da im odgovara u izborima”, kaže Panović.

“U ovom kontekstu, iza vlasti, iza svih tih slogana stoji psihološka igra usmerena na umove birača i stari slogan SPS-a – ‘Sa nama nema neizvesnosti’ – to vlast hoće da postigne”, kaža Panović.

Istakao je i da kada Vučić govori da ćemo imati žita, “medijski, sa strane režima, aterira priča o srpskom svetu”, i da se kada kaže “imaćemo žita i za region”, opet vraća na “strategiju – vakcine regionu, delimo pomoć Petrinji”.

“Vlast ima više lica i u stanju je da se marketinški brzo prestroji”, navodi programski direktor Demostata.

On je istakao i da desnica u Srbiji “pokušava lopatama da uzima proruske glasove u Srbiji”, ali da većinski javno mnjenje u Srbiji nije toliko rusofilsko, koliko je “proputinovsko” i postoji kult ličnosti Putina koji je Vučić pospešivao, ali je postojao i pre pobede naprednjaka 2012. godine.

“Ali sa druge strane, istraživanja javnog mnjenja pokazuje neverovatan stepen hipokrizije u društvu. U kafani jeste srce u Rusiji, ali kada je u pitanju stil života, gde se ide da se radi, školovanje dece, Netflix – onda daj Zapad”, kaže Panović.

Za kandidata “Ujedinjene Srbije” Zdravka Ponoša kaže da je dobar kandidat, najozbiljniji u opoziciji u ovom trenutku. On ocenjuje je i da je jedan od njegovih najvećiha aduta što je odlikovan u otporu agresiji NATO pakta, a da “iako svako veče govori da nije za ulazak za Srbije u NATO, režimska propaganda stano tvrdi da je NATO general”.

Ocenjuje da Ponoš možda jeste prozapadna desnica, koja bi mogla da uzme glasove tako opredeljenih birača, ali da ne sme to jasno da kaže, ali da se danas “svi trude da uzmu te glasove”.

Vučiću je, kako ističe, s druge strane najbitnije da pobedi u prvom krugu i u korist mu ide to što se Ivica Dačić nije kandidovao. Zapitao je i zašto se ne kandiduje Saša Radulović kao lider suverenista ili dr Nestorović koji bi mogao da uzme neke glasove. “Sve su to elementi pazla koji idu u prilog Vučiću da proba da pobedi u prvom krugu. Ponošu bi najbolje bilo da mu se desi ko na Pesmi Evrovizije da ode u drugi krug”, rekao je Panović.