Obradović: Da izbegnemo bes velikih sila ili posledice neke – nije realno

vukasin obradovic
Izvor: N1

Srbija i Aleksandar Vučić imaju sve manji prostor za manevrisanje i “neutralnu poziciju”, kako je naziva vlast, a ona to zapravo i nije, tako da ćemo vrlo brzo morati da se opredelimo u vezi sa ukrajinskom krizom i sa pitanjima želimo li u EU, kaže novinar i urednik “Danasa na lokalu” Vukašin Obradović. Dodaje i da ukrajinska kriza u izbornoj kampanji najviše šteti opoziciji, jer je njen medijski prostor za kampanju sužen.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu. EP je, kako piše Euractiv, u rezoluciji izrazio duboko žaljenje zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji i ukazuje da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije Uniji.

„Mislim da je to komplikovano pitanje i ono je vezano za niz drugih situacija u kojoj se Srbija našla, i kao posledica toga, mi smo sada tu gde jesmo – podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ništa dalje od toga. Za mene je važnije pitanje kako smo mi došli do toga. Postavlja se i pitanje šta će biti sa otvorenim poglavljima, šta će biti dalje sa našim evropskim putem, i to su za nas direktne reperkusije ukrajinske krize“, kazao je Obradović.

Stvari će se, kako je rekao, odvijati kako se dogovore velike sile. “Ali ja se plašim da se naša pozicija komplikuje, jer ćemo mi morati da damo neki odgovor. Ovaj koji smo dali ne zadovoljava ni EU ni Ameriku”, dodaje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima svoju poziciju po pitanju ukrajinske krize i čuvaće je koliko god bude mogla. Vučić je povodom navoda švedskog diplomate Karla Bilta da se Srbija svojim stavom o ruskoj invaziji na Ukrajinu „diskvalifikovala iz procesa pristupanja Evropskoj uniji“, da je u razgovorima sa svim evropskim i svetskim zvaničnicima „na sebe prihvatio sve kritike, primedbe i pritiske“.

“To lepo zvuči, ali da li je tačno, to ne bih smeo da stanem iza toga, jer mislim da smo mi u situaciji kada je taj manevarski prostor i igranje na tankoj žici, završen ili je pri kraju. Mislim da je i u EU sazrelo to mišljenje da ne sme da dozvoli Srbiji preveliki upliv Rusije na Zapadnom Balkanu koji ne da nije mali, nego je u ovom trenutku dominantan… Da ćemo izbeći bes velikih sila ili posledice neke, mislim da nije realno”, izjavio je Obradović.

Na pitanje koje bi sankcije Srbija mogla da trpi, Obradović kaže:

“Bilt je rekao da nas treba isključiti iz procesa EU integracija dok ne odlučimo na koju ćemo stranu. Pritisci na Srbiju će biti veći nego do sada, čini mi se da je pred nama period u kome Vučić, mnogi smatraju, uspešno kupuje vreme, ali da će on morati da se odluči kojim putem će da krene”, kaže gost N1.

Prema rečima Obradovića, do izbora se ništa značajnije neće dešavati.

“Sačekaće se izbori, a pre izbora će biti upućene jasne poruke i od Tanje Fajon i Bilčika i svih važnih sa evropske scene, kao i iz Amerike, šta očekuje onog ko bude pobedio na ovim izborima i to će biti nimalo lak i jednostavan zadatak”, izjavio je.

Srbija se, dodaje Obradović, usko vezala za Srbiju.

“Mi nismo uspeli da napravimo svoj međunarodni položaj, koji bi nam omogućio jednu lagodnu poziciju, tako da ja verujem da Vučić u ovom trenutku ima jako mnogo briga i da su izbori samo jedna od tačaka u tom nizu, ali da ga mnogo više plaši šta ga očekuje posle tih izbora, dobio ih ili ne”, navodi Obradović.

Ono o čemu se u javnosti, kaže, malo priča, to je da Srbija u mnogome zavisi od EU.

“I to nije tako jednostavna odluka ukoliko EU zaista odluči, ona ima moćne mehanizme, dovoljno je da se zavrnu neke slavine EU fondova i to će se odraziti na društveni, ekonomski i politički život u Srbiji. Vučić je svestan situacije u kojoj se nalazi, ali još nema odgovor. On i dalje veruje da može na stari način da odigra ovu partiju šaha, tako što će ići na remi, ali plašim se da ovog puta to nije opcija. Moraće da se jasno opredeli, a to će biti za njega vrlo bolan proces”, naglasio je Obradović

Fama koja, kaže, kruži Srbijom je da Srbija drži neutralnu poziciju time što se ne opredeljuje po pitanju Ukrajine.

“Vi niste neutralni u odnosima prema dva bloka, ne želite da pristupite NATO-u, ili ne želite da budemo potpuno bliski Rusiji, ali postoje stvari gde i kao neutralna zemlja morate da se opredelite. To nije neutralnost, to je stavljanje na jednu stranu. Ako prećutite, jasno ste se svrstali, to je upravo narušavenje neutralnosti”, mišljenja je Obradović.

Sužen medijski prostor

O tome kako ukrajisnka kriza utiče na predizbornu kampanju u Srbiji, Obradović kaže da “direktno najveću štetu imaju opozicione stranke čiji je i medijski i svaki drugi prostor sužen”.

“Opozicija je u takvoj situaciji da mora da vodi svoju kampanju, i postaje kod birača i građana deplasirano da govorite o recimo, korupciji, o direktoru EPS-a ili Puteva Srbije, a da vam se dešava rat u Ukrajini. Rat u Ukrajini je prekrio mnoge naše unutrašnje teme na kojima je opozicija pokušavala ili pokušava da dobije političke poene i glasove građana, i to je direktna šteta koja mislim, teško da će biti nadoknađena”, rekao je Obradović

I u tom periodu do izbora će tema Ukrajine, dodaje, dominirati. “A opozicija neće moći da dobije neki politički benefit na koji je računala u, da kažemo, normalnim okolostima”, naglasio je.

I dodao: građani Srbije nemaju prave informacije o tome šta se dešava u Ukrajini.

“Mi živimo u zatvorenom sistemu, danas građani Srbije nemaju prave informacije o tome šta se dešava u Ukrajini. Ako pogledate tabloide, zaključićete da je Ukrajina napala Rusiju maltene. Taj deo, anestezirani deo građana Srbije, zapravo mu se ne govori šta za nas može značiti pitanje Ukrajine, svodi se na pitanje pasulja i graška, što jeste važno, ali se sakrivaju mnogo druga pitanja”, izjavio je Obradović.

Komentarišući pisanje štampe o tome da je Vladimir Đukanović novi branilac Dijane Hrkalović, Obradović kaže da se o tom slučaju stvorila “lažna dilema”.

“Hrkalović je oduvek bila čovek sistema, Đukanović ne dolazi da bi pregovarao s njom, on dolazi u onom trenutku kada se postigne dogovor, tako je bilo i u slučaju Koluvije. On je tu kontrolni faktor, a dogovor je već postignut. Svako ko se nadao da će Hrkalović Bog zna šta da poremeti u sistemu vladavine Aleksandra Vučića, mislim da je na krivom putu”, zaključio je Obradović.