Kurti: Srbija pokušava da Bosnu i Hercegovinu učini propalom državom

Izvor: Beta / Foto: Printscreen N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Kosovo uznemireno mogućnošću i namerama Rusije da prenese destabilizaciju i nesigurnost na evropski kontinent širenjem sukoba “negde drugde”, osim u Ukrajini.

Ističući da je Srbija jedina država koja nije uvela sankcije Rusiji zbor rata u Ukrajini, Kurti je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin, koga je nazvao „despotom“ želi „Jaltu 2“, odnosno još jednu konferenciju na Jalti na kojoj bi sedeo sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom.

„Veoma sam ubeđen da predsednik Putin ne želi da sedne i pregovara sa predsednikom (Ukrajine) Zelenskim, u stvari hoće da ga ubije. On želi da sedne sa predsednikom Bajdenom, a to je veoma zabrinjavajuće jer bi to zahtevalo dalje krize na evropskom kontinentu gde bi moglo doći do sukoba i rata kako bi se Evropa raspala kao pre više od 70 godina“, kazao je Kurti za BBC.

Kurti je rekao kako je ranije Kremlj pominjao Kosovo jednom mesečno, a sada pominje nekoliko puta nedeljno, svaki drugi dan.

Dodao je i da veruje da žele da pogrešno protumače intervenciju NATO-a na Kosovu, za koju je naveo da je “trebalo da zaustavi genocid”, kao “pokušaj opravdanja za njihov imperijalizam, njihove hegemonističke težnje i konačno njihovu vojna okupaciju i agresiju na Ukrajinu”.

Pomenuo je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije uvela sankcije Rusiji.

“Imaju jake političke, ekonomske i vojne veze. Gasprom, na primer, poseduje 56 odsto naftne industrije u Srbiji, 151 poslanik u Skupštini Srbije, preko 60 odsto, deo je grupe prijateljstva Rusija-Srbija, a Srbija ima i 14 borbenih aviona MIG-29, od kojih je osam donacija Belorusije i šest iz Rusije”, kazao je Kurti.

Naveo je i da “Srbija troši skoro 3 odsto BDP-a na vojsku, što je duplo više od ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana zajedno”.

“Dakle, dolazi do militarizacije Srbije koja ne priznaje Kosovo i koja preko Republike Srpske u Bosni i Hercegovini pokušava da tu zemlju učini nefunkcionalnom, pretvori je u propalu državu i konačno je uzme pod svoju kontrolu”, kazao je Kurti.

Rekao je da se narodu Ukrajine mora ponuditi sva pomoć, ali u isto vreme se ne sme tolerisati bilo kakva neutralnost u ovom sukobu.

“U isto vreme na sve zemlje u Evropi koje ne osudjuju i ne uvode sankcije Ruskoj Federaciji treba gledati sa zabrinutošću”, rekao je on.

Rekao je da su neistinite tvrdnje iz Rusije da ima gradjana Kosova koji kao dobrovoljci ratuju u Ukrajini.

“Govore svakakve dezinformacije i lažne tvrdnje jer je to deo njihovog hibridnog rata. Dakle, hibridni rat je pun laži, pun lažnih narativa i hibridni rat se pretvara u rat. Videli smo to sa Ukrajinom”, kazao je kosovski premijer.