Koje se sve partije u Srbiji protive evropskim integracijama

Izvor: Danas / Foto: Pixabay

Beogradska otvorena škola analizirala je programe političkih partija, pokreta i koalicija koji će učestvovati na parlamentarnim izborima i istražila da li, i na koji način, evropske integracije čine sastavni deo njihovih političkih programa. Analizirano je svih 18 izbornih lista, od kojih njih osam zauzima pozitivan stav o procesu evropskih integracija Srbije i makar deklarativno, prepoznaje evropske vrednosti kao izuzetno važan deo svojih političkih stremljenja.

Neka od pitanja koja kojima su se bavili su: Na koji način se programi učesnika izborne trke odnose prema procesu evropskih integracija Srbije? Da li integraciju podržavaju, da li se prema njoj odnose neutralno, da li se otvoreno protive tom procesu ili ga uopšte ne spominju?

U okviru partijskih koalicija u najvećem broju slučajeva postoje usaglašeni stavovi prema evropskim integracijama. Izuzetak je koalicija Aleksandar Vučić − Zajedno možemo sveׅ u okviru koje dominantna partija Srpska napredna stranka na Evropsku uniju gleda kao na uzor, dok je Srpska narodna partija (SNP) Nenada Popovića jasno evroskeptična stranka.

Kako se navodi u saopštenju, programi nekolicine stranaka ne sadrže spoljnopolitičke elemente na osnovu kojih se može doneti zaključak kako su nastrojeni evropskoj perspektivi. Takav je slučaj sa izbornom listom Boris Tadić − Ajmo ljudi, s obzirom na to da se pokret 1 od 5 miliona nije izjasnio o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, dok ostali koalicioni partneri smatraju da je članstvo izuzetno važan spoljnopolitički cilj Srbije.

Četiri izborne liste su izrazito protiv članstva Srbije u Evropskoj uniji: Dr Vojislav Šešelj − Srpska radikalna stranka; Dr Miloš Jovanović − Nada za Srbiju; Suverenisti i Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije. Koalicija Moramo i lista Muftijin amanet − Stranka pravde i pomirenja nemaju jasno deklarisan stav po pitanju evropskih integracija, dok su Zavetnici jedina evroskeptična opcija na glasačkom listiću.

Poslednje tri proglašene liste Koalicija Albanaca doline, Otete bebe Ana Pejić, Romska partija – Srđan Šajn nemaju svoje zvanične sajtove, te do njihovih programa nije bilo moguće doći internet pretraživanjem.

Više od polovine političkih opcija, čiji programi su bili dostupni, a za koje će građanke i građani moći da glasaju prepoznaje evropske vrednosti kao izuzetno važan deo svog političkog programa.

Koliko će stranke koje budu ušle u Narodnu Skupštinu zagovarati i sprovoditi programe koje nam predstavljaju?

Zašto je važno da se građani upoznaju i sa evropskom perspektivom partija, pre izlaska na izbore?

Kakvo je stanje evropskih integracija Srbije danas?

Istraživanje u celosti je dostupno OVDE.