Fokus: Ogromna medijska dominacija Vučića dok protivnike demonizuju

Izvor: Focus.de / Foto: Printscreen

Nemački magazin Fokus ističe da će pobednik predstojećih izbora u Srbiji verovatno biti šef države Aleksandar Vučić, konstatujući da je njegova medijska dominacija ogromna, kao i da mu koristi i rat u Ukrajini.

Focus.de navodi da Vučića, gde god se pojavi, dočekuju državnim zastavama i gromoglasnim aplauzom, ocenjujući da je teško reći koliko je to stvarno, a koliko inscenirano. Dodaje se da u organizacionom smislu ništa nije prepušteno slučaju – hiljade pristalica dolazi na njegove skupove autobusima, a magazin istiće da nezavisni srpski mediji tvrde da je dolazak obavezan za zaposlene u opštinskim upravama.

„Želimo da pobedimo jasnije nego ikad i da pokažemo da Srbija bira budućnost, slobodu, mir i stabilnost“, citira Fokus Vučića u tekstu o predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, između ostalog i u Beogradu.

Magazin navodi da kladionice i ankete pokazuju da bi Vučić mogao da pobedi na predsedničkim izborima u prvom krugu, te da se čini da je i apsolutna većina za Srpsku naprednu stranku (SNS). Fragmentiranoj opoziciji se daju šanse samo u glavnom gradu, piše Fokus.

Kao komandant logora

Vučić svakodnevno u televizijskim intervjuima ponavlja dve reči – “mir” i “stabilnost”, konstatuje se u tekstu i dodaje da je to ​​poruka koja je pratila i njegovu kampanju od početka ruskog rata protiv Ukrajine.

Podseća se da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da, osuđujući narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, nije podržala sankcije Moskvi. Ocenjuje se da razlog nije samo zato što većina Srba Rusiju vidi kao kulturno-istorijsku bratsku državu, već i zbog toga što u energetskoj politici potpuno zavisi od Rusije. Podseća se i da Beograd i Moskva ne priznaju nezavisnost Kosova.

U tekstu se ocenjuje da Vučiću odgovara činjenica da ukrajinski rat dominira naslovnicama, te da on, poput komandanta logora, izračunava koliko tona pšenice, kukuruza ili sardina u konzervi država ima u rezervi. Obećava da će s njim biti mira na “balkanskom buretu baruta”.

“Propaganda ima za cilj da uplaši ljude”, kaže filozof Vladimir Milutinović koji je napisao knjigu o Vučićevim retoričkim tehnikama, dodajući da tabloidi pišu da čak i u Nemačkoj preti glad i da takve izjave imaju za cilj da prikažu Srbiju kao oazu stabilnosti.

Bez partijskog članstva nema posla

Aleksandar Vučić drži sve uzde u Srbiji već deset godina, piše Fokus i navodi da SNS kontroliše glavne TV kuće i tabloide, državne kompanije i lokalne samouprave. Politički protivnici se redovno demonizuju kao lopovi i izdajice u emisijama, piše u tekstu.

Podseća se da Vučić svoju stranku opisuje kao okupljalište svih, uglavnom bez ikakve ideologije, te da SNS ima oko 700.000 članova. Jer, piše magazin, bez partijskog članstva posao u državnoj upravi, javnoj službi ili državnim preduzećima je gotovo nemoguć. “A program stranke? Zove se Vučić”, piše Fokus.

“SNS određuje javno mnjenje. To omogućava Vučiću da šalje oprečne poruke i apeluje na birače na svim stranama. On sklapa sporazume sa Kosovom, ali širi oštru nacionalističku retoriku”, kaže Dejan Bursać sa beogradskog Instituta za političke studije.

Igra mačke i miša

U tekstu se konstatuje da glavne teme opozicije – korupcija, uništavanje životne sredine i navodne veze vlasti i mafije – dobijaju još manje pažnje zbog rata u Ukrajini.

Podseća se da su nedavno ekološki aktivisti su blokirali autoputeve širom zemlje u znak protesta protiv planiranog rudnika litijuma u Zapadnoj Srbiji. To je bio prvi put da je Vučić morao da pređe na krizni menadžment, ocenjuje se.

Nezavisni nedeljnik Vreme piše da ovakva politička dominacija ne bi bila moguća bez koordinacije većine medija i gotovo neograničenih finansijskih sredstava vladajuće stranke. Novinari istraživači nedavno su otkrili da je SNS u periodu od 2015. do 2021. samo na izborne kampanje potrošila oko 23 miliona evra – tri puta više nego sve opozicione stranke zajedno.

“Režim ima sve pod kontrolom i može da se igra mačke i miša sa svojim političkim protivnicima”, komentariše Vreme.

Nakon što je opozicija u velikoj meri bojkotovala prethodne parlamentarne izbore 2020. godine zbog nefer uslova, ocenjuje se da će neke koalicije sada ući u parlament, navodeći pre svega “Ujedinjene za pobedu Srbije” i “Moramo”.