Đukanović: Srpski svet samo drugi naziv za Veliku Srbiju

Izvor: FoNet / Foto: Printscreen Nova S

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da nema nikakve odnose sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, dodajući da ne zna o čemu bi njih dvojica trebalo da razgovaraju “posle onog što je Srbija u protekle dve godine radila protiv Crne Gore”.

Ne znam o čemu da pričamo ako ne o tome šta su visoki srpski zvaničnici pričali o Crnoj Gori, legitimnosti „srpskog sveta“, o prirodnoj pripadnosti tom „srpskom svetu“, rekao je Đukanović za RTCG.

Đukanović je ocenio da nema večitih neprijatelja, posebno u politici i da je uvek spreman za razgovore.

„Ti razgovori mogu doći tek pošto dobijemo jasno deklarisanu nameru da se bezuslovno poštuje crnogorska nezavisnost, nacionalni, državni, kulturni i verski identitet i kada pređemo na teren razgovora o saradnji koja treba da nas vodi ka prospertietu i ostvarivanju zajedničkih evropskih interesa“, dodao je on.

“Srpski svet samo drugi naziv za Veliku Srbiju”

Srpski svet, smatra Đukanović, je samo drugi naziv za “Veliku Srbiju”.

To je replika “ruskog sveta” koji je lansiran posle raspada Sovjetskog saveza, dodao je predsednik Crne Gore.

Đukanović je dodao da se nije odustalo od Temeljnog ugovora sa SPC, napominjući da je to interes svake odgovorne vlasti uključujući i DPS, kao raniju vlast.

“Samo je imperativ da taj ugovor mora biti u skladu sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore, a ne u skladu sa mitomanskim interpretacijama istorije od strane čelnika SPC kako njima pripadaju neka posebna prava. Ne pripadaju im nikakva posebna prava”, istakao je Đukanović.

“Neću potpisati ugovore o kakvim mašta SPC”

On je rekao da je siguran da države neće potpisati ugovore o kakvim mašta SPC – sa tezom da dokaže da je Crna Gora srpska, teokratska država kojom bi trebalo da upravlja SPC, za šta su potporu dobili i izborom vlade u Ostrogu.

Zakon o popisu treba da definiše sve, uključujući i tačan datum njegovog održavanja, rekao je Đukanović i ocenio da je ta prilika propuštena prošle godine jer se popisi održavaju svake 10. godine.

Ta prilika se propustila zbog potpuno jedne nezdrave atmosfere u kojoj su srbijanski mediji govorili o najvažnijem nacionalnom interesu Srbije da bude akter popisa u Crnoj Gori, naglasio je Đukanović.