Draža Petrović: Uvek je teže predsedniku Vučiću od svih aktera svetske politike

Izvor: N1 / Foto: Youtube Printscreen N1

Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović kaže za N1 da mi i dalje situaciju sa Ukrajinom i Rusijom gledamo kao neki film, uprkos izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle odluke njegovog ruskog kolege Vladimira Putina o priznanju dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka, kao i da su već počeli pritisci da Beograd uvede sankcije Moskvi. “Uvek je teže predsedniku Vučiću od svih aktera svetske politike”, šaljivim tonom kaže Petrović.

„Cela priča oko Ukrajine i Rusije me podseća na priču kada je moj (pokojni) kolega Miroslav Lazanski prisluškivao u nekom restoranu neke iz Pentagona koji su rekli da će Treći svetski rat početi u četvrtak… Ili na onaj slogan ‘Nema bitke, nema rata bez Jasera Arafata’, odnosno u ovom slučaju ‘Nema bitke, nema rata bez Vučića’, koji, što se može zaključiti iz njegovog stava, će tu najviše da pati i da će on tu morati da bude najodgovorniji“, kaže Petrović u Novom danu na TV N1.

Komentariše i da je u pitanju “apsurdna papazjanija” to što je Putin priznao dve ukrajinske republike, a sa druge strane podržava suverenitet Srbije po pitanju Kosova.

A šta misli o najnovijoj aferi o procurelim podacima o računima više od 30.000 klijenata druge najveće švajcarske banke Kredi svis, među kojima su i direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak koji je na tajnom računu sredinom 2008. imao tadašnjih više od 300.000 evra, kao i šta mu je tu najveće iznenađenje, Petrović kaže da mu je to upravo Drobnjak.

Među onima koji su imali račune u švajcarskoj banci su i direktor “Državne lutrije Srbije” i beogradskog aerodroma Bojan Krišto sa dva računa u vreme dok je bio na javnoj funkciji, od kojih je na jednom imao 1,3 miliona evra, zatim trgovac električnom energijom Vuk Hamović, koji je na računu imao oko 11,5 miliona evra, kao i nekadašnji direktor predstavništva državnog preduzeća “Centroprojekt” u Moskvi Dragutin Pihler, sa 1,9 miliona evra, prema istraživanju KRIK-a.

“Najveće iznenađenje se pojavilo sinoć – a to je Drobnjak. Apsolutno mi je neverovatno otkriće, jer ne vidim kako je zaradio tako velike pare, osim ako nije dobio neko nasledstvo”, navodi Petrović i dodaje da “ako imate račun u švajcarskoj banci, onda verovatno hoćete nešto da krijete”.

Dodaje i da je pitanje da li će doći do neke istine i nekog procesuiranja, imajući u vidu da ni posle otkrivanja “Pandorinih papira”, koji su pokazali da je ministar finansija Siniša Mali posedovao 24 stana u Bugarskoj, kao i da je bio vlasnik ofšor kompanija na Devičanskim ostrvima, niko nije odgovarao.

“Možda bi se desilo da u nekom političkom trenutku odgovara vladajućoj partiji da nekog oblati”, smatra Petrović.

A upitan da li misli da se ministar odbrane Nebojša Stefanović “vratio u politiku”, odnosno da mu je oprošteno, pošto su ga u SNS optužili da je učestvovao u prisluškivanju predsednika Srbije, on kaže “verovatno.

“Jer Neša Stefanović je izgleda onaj dobri stari Neša Stefanović, koji izgara u borbi za bolju Srbiju, koji napada opoziciju, više ne ćuti. Očigledno je dobio oprost grehova od čoveka koji ima tu moć, i on će se kao lojalan Vučiću verovatno opet naći u vrhu naprednjaka”, ocenjuje Draža Petrović.