Cvijić: Oni koji su učestvovali u aferama su i dalje na funkcijama, čak su napredovali

vuk cvijic
Izvor: N1

Novinar NIN-a Vuk Cvijić i advokat Ivan Ninić ocenili su u emisiji Novi dan povodom brojnih kriminalnih afera u prethodnom periodu da nijedna od njih nije bila procesurana do kraja, kao i da funkcioneri u našoj zemlji na čelu sa predsednikom nemaju nikakvu odgovornost. “Ceo sistem, fizionomija i infrastruktura su podređeni potrebama i interesima izvršne vlasti”, istakao je Ninić.

Podsetimo, pod sloganom “Dela govore“, Srpska napredna stranka traži novo poverenje građana. Smenjuju se televizijski spotovi sa hvalospevima o postignutim rezultatima, izgrađenim saobraćajnicama, fabrikama… Ono što čini se nedostaje u tim spotovima jesu rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala, kojima je predsednik još pre nekoliko godina objavio rat. Rezultata na tom polju nema, ali zato ima pregršt kriminalnih afera, koje ne mogu da prođu, makar bez jednog visokog naprednjačkog ili državnog funkcionera.

„Ono što posebno zabrinjava je da nijedna od tih afera nema svoj epilog. Nema čak ni političke odgovornosti. Ljudi koji su učestvovali u aferama su i dalje na funkcijama. Čak su napredovali“, naglašava Cvijić i ilustruje primerom bivšeg gradonačelnika Beograda, a sadašanjeg ministra finansija Siniše Malog.

Dodaje da se dešava, da kada i neko odgovora, kao Nebojša Stefanović, onda se dešava da bude izveden pred partijski sud i da bude skinut sa nekih funkcija.

“I ta odgovornost njegova nije bila zbog afera u kojima je učestvovao, već zbog njihovog unutrašnjeg obračuna”, ukazuje Cvijić.

Prema njegovim rečima ova vlast se objašnjava pojmom organizovanog kriminala, više nego što bi se objasnila političkim pojmovima.

Ninić navodi da je jako teško izdvojiti posebno neku aferu u prethodnih 10 godina naprednjačke vlasti.

“Svaka od njih šokira na svoj način. Meni je, možda, u smislu broja žrtava, najveći utisak ostavila afera helikopter, i pogibija sedam ljudi. To je nešto što ni u obrisima nije prošlo kroz institucije. Bio je neki izveštaj, komisija, ali je tu predsednik Republike direktno abolirao potencijalno odgovorne. On je rekao da istrage neće biti, kao i ako bude istrage da ne da Gašića i Lončara”, podsetio je Ninić.

On je pomenuo i Savamalu, aferu “koja spada u domen organizovanog kriminala, odnosno kriminala na vrhu države”.

“Ceo sistem, fizionomija i infrastruktura su podređeni potrebama i interesima izvršne vlasti”, istakao je Ninić.

On je rekao da su koreni toga u 2012. godini, i dolasku na vlast Aleksandra Vučića, kao i da tokom te i naredne godine mogu da se nađu natpisi u kojima Vučić javno poručuje da ova vlast nije toliko bahata.

“Ali, to je samo sa 2012. na 2013. Nakon toga, kako kreću aranžmani sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kreće i prvi koruptivni paket, taj stampedo. Kreće abolicija Mlađana Dinkića i cele njegove ekipe, i od tog momenta on menja strukturu društva. Menja strukturu političkih stranaka, menja vlasničku strukturu medija, menja strukturu privrede i ekonomije, i ulazi u sve pore, ulazi u institucije, po dubini”, naglašava Ninić.

Dodaje da proces preuzimanja institucija Vučić radi na veoma sofisticiran način, kao i da je apsolutnu vlast u državi dobija 2017. godine, kada je “raščistio” sa Tomislavom Nikolićem.

“Ovu fazu je posebno zacementirao obračunom sa Nebojšom Stefanovićem. To u ovih 10 godina ide po etapama, tiho preuzimanje i lomljenje svih institucija,sve su obezglavljene, i sve su stavljene u funkciju privatnih interesa”, kazao je Ninić.

Cvijić je izneo podatak da su pripadnici radne grupe iz policije utvrdili da je oko “milijardu evra pronevereno sa tajkunima ove vlasti”.

“2014. godina je ključni trenutak, jer tada dolazi do potpunog čišćenja u svim službama. Svi se smenjuju u policiji”, naveo je Cvijić.

Govoreći o Belivuku, Ninić je naveo da je on u iskazu pretio tužiocu i najvišim predstavnicima izvršne vlasti, i kaže da ako ne prestanu da mu “pakuju” i da šire istragu i optužnicu, kaže da će vlast podsetiti “na sve ručkove i sve večere”.

“Mi nismo nikakava kriminalna grupa, mi smo grupa koja je formirana po nalogu i za potrebe Aleksandra Vučića. kada smo izašli iz zatvora 2017. godine”, kazao je Belivuk, prenosi Ninić.

Takođe, Belivuk je u svom iskazu izjavio da će vlast podsetiti i na mnogo teža krivična dela koja su učinjena od onog koji je izvršen u Savamali.

Ninić je podsetio da se predsednik Republike obratio advokatu odbrane u slučaju Belivuk i ocenio da je to “nečuveno”, kao i da to podseća na situacije iz komunizma, kada su pojedini advokati bili zatvarani i kada su umirali u zatvoru.

Na pitanje kako mse zove država u kojoj se dešavaju stvari kao kod nas, Ninić odgovara: “Privatna Latifundija, privatni posed”. Cvijić dodaje da je u pitanju “despotski dvor, koji nema baš dobru organizaciju”.