Čečen: Ljudima koji vode ovu zemlju je novac važniji od međunarodnog ugleda Srbije

Izvor: N1

“Ljudima koji vode ovu zemlju je novac važniji od međunarodnog ugleda Srbije”, rekao je za N1 direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen komentarišući to što je Evropski parlament osudio Srbiju zbog izvoza oružja Srbije u Mjanmar.

Istraživali smo sa našim holandskim, mjanmarskim kolegama, kao i BIRN-om, izvoz oružja za Mjanmar koji je nastavljen i nakon izbijanja građanskog rata tamo. Tako da su tri dozvole za nenavođene avionske rakete izdate i taj izvoz objavljen, iako nemamo dokaz da su baš te rakete upotrebljavane. Neke jesu, jedan avion je gađao grad iz kojeg je moralo da se iseli 90.000 ljudi, i kao posledica toga je Evropski parlament Srbiju osudio zajedno sa Kinom i Rusijom, i naveo da je Srbija direktno odgovorna za zločine u Mjanmaru i zločine protiv civila“, rekao je Čečen.

Ocenio je to da je jako tužno za zemlju koja je već imala lošu reputaciju u međunarodnim organizacijama.

“Mislim da je jako loše da se zbog novca bavimo time. Taj tekst govori i o mnogim drugim slučajevima izvoza našeg oružja u zemlje u kojima se to oružje očigledno i dokazano upotrebljavalo protiv civila, kao što je Gana ili Burkina Faso. Mislim da se SDPR, naša državna firma koja izvozi oružje, ne pridržava kriterijuma koji bi držali našu zemlju na nekoj vrsti ugleda članice međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, situacija je takva dugi niz godina, i problem je što nema nikakvih reakcija na posledice koje proističu iz takvog poslovanja.

“Imali smo slučaj da 16 osoba i firmi budu, i još su, pod sankcijama Stejt departmenta, odnosno SAD, a da te frime, ne samo što nastavljaju da rade, već su podstaknute i beneficirane u odlukama SDPR-a i izvoznih dozvola”, kazao je on.

Dodaje da iz svega što je urađeno, proističe da je novac važniji od međunarodnog ugleda Srbije ljudima koji vode ovu zemlju.

Najskuplji poslanik Ivica Dačić

Govoreći o drugom istraživanju CINS-a, trošenju narodnih poslanika u Skupštini Srbije, ističe da je u prethodnom mandatu potrošeno 270 miliona dinara.

“Ovog puta smo, kada je raspuštena Skupština, i kada su raspisani izbori. izračunali koliko nas je koštala ukupno, koliko je bilo za  plate, nadoknadu za odvojeni život, za transport… Preko 270 miliona dinara nas je to koštalo. Najskuplji je Ivica Dačić, a druga je poslanica Saveza vojvođanskih Mađara”, otkrio je Čečen.

Smatra da Skupština Srbije nije koštala mnogo, ali napominje da je “odgovornost u trošenju našeg novca u pitanju zato što postoje brojni troškovi koji su dosta nelogični”.