Ceca Bojković: Da 1993. nije bilo naših seljaka, ne znam šta bismo jeli

svetlana-bojkovic
Izvor: N1; Boško Nicović

Glumica Svetlana Ceca Bojković izjavila je na protestu ispred Predsedništva Srbija, na kom je od vlasti zatraženo da hitno usvoji zakon o trajnoj zabrani eksploatacije bora i litijuma u Srbiji, da je uništenje ruralne sredine udar na opstanak nacije.

Bojković je, obraćajući se okupljenima u Ulici kralja Milana, poželela dobrodošlicu ljudima koji su došli iz ugroženih krajeva Srbije i već četiri dana kampuju ispred Predsedništva.

„Mi vas razumemo, mi vas podržavamno i stajemo uz vas u borbi za normalan i zdrav život. Setite se 1993. kada je zavladala strašna inflacija i kada i ljudi koji su imali para nisu imali šta da kupe, to je bilo vrlo neugodno (…) Da onda 1993. nije bilo naših seljaka, poljoprivrednika – u kući su nam donosili – ne znam šta bismo mi jeli“, rekla je Bojković.

Upozorila je da ako se udari na našu ruralnu sredinu koja, kako je rekla, proizvodi ono što čini naš život, onda se udara i na opstanak ove nacije.

“Prema tome, muklo se krilo od nas da ovu zemlju vlast želi da pretvori u nekakvu zemlju rudarstva, pa tu trava više ne niče, tu nema više života! Ako je tačno da se planria 70 punktova za rudnike u Srbiji, Srbije više biti neće, svi ćemo pomreti, otići i samo ne znam ko će svetlo da ugasi na kraju”, rekla je Bojković.

Pozvala je okupljene da se ne daju i da se i dalje bore.

U centru Beograda održava se protest podrške meštanima iz ugroženih područja koji četvrti dan kampuju ispred Predsedništva Srbije, u borbi za uvođenje trajnog moratorijuma na istraživanje i iskopavanje litijuma i bora.

Direktor kampanje „Kreni promeni“ Savo Manojlović rekao je na početku protesta da vlast ima rok da do 15. februara usvoji zakon kojim bi se trajno zabranila eksploatacija litijuma i bora, inače će na tom mestu na Dan državnosti biti organizovan novi masovni protest, odnosno, kako je rekao, Sretenjska odbrana Ustava i državnosti.