Bodrožić: Nemam ništa protiv ruske medicine, nauke, književnosti, ali imam protiv politike

Izvor: N1; Miona Živić / Foto: Printscreen N1

“Nemačka spoljna politika će se očigledno promeniti, radiće nešto drugačije nego vlada Angele Merkel i nadam se da će mnogo više pažnje obratiti na stanje demokratije u Srbiji”, kaže predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić za N1. Dodaje i da je nemačka vlada do sada “gledala kroz prste” Srbiji zbog stabilnosti u regionu, ali misli da bi to u narednom periodu moglo da se promeni.

Nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok danas je u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu. kako pišu mediji, cilj posete je da se smanji uticaj Moskve na region, a povodom dešavanja u Ukrajini. List Danas o tome piše pod naslovom „Brza traka ka članstvu u EU“. A da li je to zaista tako?

„Meni je bitnije da Srbija konačno iskreno krene putem integracija u EU, mislim da u ovom trenutku i EU zna i oseća da u Srbiji postoji taj sentiment prema ruskom narodu, da se navija neodmereno, ponekad i suludo, i da zbog toga neće biti taj žestok pritisak za sankcije, ali bih voleo da ona konačno dobije uveravanja da smo mi zaista na putu ka EU“, rekao je Bodrožić u Novom danu.

Prema njegovim rečima, vlasti u Srbiji su se do sada samo deklarativno zalagali za evrointegracije.

“Mi po našim unutrašnjim kapacitetima smo i dalje daleko od EU. Nemačka spoljna politika će se očigledno promeniti, da će raditi drugačije nešto nego vlada Angele Merkel i da će mnogo više pažnje obratiti na stanje demokratije u Srbiji. To je bilo do sada u drugom planu zbog stabilnosti Srbije, ali i Balkana, gledalo se kroz prste ovdašnjem režimu koji je ispunjavao neke uslove za priključenje EU, ali je suštinski radio sve suprotno onome što predstavlja ta zajednica država”, naglasio je predsednik NUNS-a.

A da li zbog novonastale situacije i rata u Ukrajini, Srbija može da očekuje brži pristup u EU? Bodrožić smatra da je pitanje da li ćemo “iskoristiti situaciju”.

“Na žalost, ovaj rat se desio i on je pokrenuo neke procese, mnoge negativne, a sa druge strane, verovatno je to bio signal članicama EU da ubrzaju proces uključenja zemalja Zapadnog Balkana i da ih pacifikuje, okrene ka nekoj budućnosti mira i saradnje. Po onome što se vidi u Nemačkoj je da postoji ta intencija”, ocenjuje gost N1,

Ono što je po njemu, ponavlja, najbitnije, je da se ne obraća više pažnja samo na stabilnost.

“To je bitno, naravno, ali je bitno da demokratski kapaciteti svih država budu podignuti. Nadam se da će nemačka ministarka biti upoznata i sa stanjem medija u Srbiji, to je važno za nas novinare, da mediji konačno budu slobodni, i da vlast ne kontroliše toliki broj medija u zemlji”, kazao je Bodrožić.

Rat do uništenja

Komentarišući pisanje štampe o ratu u Ukrajini, Bodrožić kaže da je situacija “šizofrena”.

“Imate opravdanje za agresiju – da je tamo nacizam na delu, da su na vlasti u Ukrajini nacisti. Naravno, i u Ukrajini postoje snage koje veličaju kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata, one koji su sarađivali s Hitlerom, ali to je slučaj sa svim zemljama u Evropi. Sama Rusija je u poslednjih 10 godina svojom pomoći pospešivala sve te ekstremne desničarske snage u Evropi, Salvinija u Italiji, Orbana u Mađarskoj, Le Pena u Francuskoj, Trampa u Americi. Rusi su verovatno doprineli i da se desi Bregzit u Britaniji. Sovjetski Savez ima svoje ogromne zasluge što se Evropa oslobodila nacizma, ali ono što je Putin radio poslednjih godina je da je pospešivao te ekstremističke pokrete u Evropi”, ocenjuje Bodrožić.

I dodaje – to je ono zbog čega ne može sada da podrži Rusiju.

“Bez obzira na svo moje rusofilstvo koje imam zbog svih velikih Rusa i svega što je ta nacija dala svetu, primio sam i dve Sputnjik vakcine, ja nemam ništa pritiv ruske medicine, nauke, književnosti, ali imam protiv politike, Putina pre svaga, kao novinar, jer je to zemlja u kojoj se novinari ubijaju bez ikakve kazne, imate, mislim, 12 slučajeva ubistava novinara od kojh nijedno nije rešeno”, izjavio je Bodrožić.

A ni ovih dana situacija nije bolja. U Rusiji je donet zakon koji propisuje i zatvorske kazne za novinare koji govore i pišu ono što se ne dopada ruskim vlastima, i zbog kojeg su mnoge strane medijske ekipe napustile Rusiju.

“Po tom zakonu je, recimo, dovoljno da upotrebite reč ‘rat’, pa da vas kazne”, kaže Bodrožić.

A na razgovorima u tuskoj Antaliji u četvrtak, mogli smo da čujemo izjavu ruskom ministra Lavrova koji je rekao da “Rusija ne planira nikog da napadne, da nije ni Ukrajinu”.

Bodrožiću su takve izjave poznate iz ratova devedesetih na našim prostorima.

“Mi smo na neki način to živeli, nas su 1991, 1992, 1993. godine ovde ubeđivali da mi nismo u ratu, da naših vojnika nema, da mi nikog nismo napali… i tu postoji sličnost u manipulaciji javnim mnjenjem, a ruska država je veća, moćnija. To je ratna propaganda, s tim što se ona samo nastavlja na onu koju putinovska vlast godinama sprovodi i unutra i spolja”, rekao je Bodrožić.

Na sve to, dodaje, imamo “nekonzistentnu politiku EU prema Rusiji”.

“Ako se kod nas insistira da budemo društvo sa većim demokratskim potencijalom, a onda kada vidite da EU i Amerika žmure pred nekim diktatorskim režimima samo zato što oni imaju neke koristi, tu nešto ne valja”, izjavio je predsednik NUNS-a.