BIRODI: Mediji se pretvaraju u sredstva propagande

Izvor: Beta / Foto: Pixabay

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) još jednom je ukazao na takozvani „fenomen partijskih kamera“, odnosno protivzakonitu praksu da se marketinški materijali dostavljeni od PR timova izbornih štabova, uz neznatne novinarske korekcije emituju kao novinarski prilozi u delu centalnih informativnih emisija.

Ova vrsta udruženog postupanja izborih lista i pružalaca medijskih usluga suprotna je ulozi medija u izbornom procesu, a to je da svojim izveštavanjem, analiziranjem i propitivanjem predstavnika izbornih lista omoguće biračima da na osnovu relevatnih informacija o programima i kadrovima donesu odluku o izbornom ponašanju na izborni dan, saopštio je BIRODI.

Ta organizacija dodala je da umesto toga, ponovo svedočimo „pluralitetu prikrivenog reklamiranja“ gde su izborne liste i vlasti i opozocije predstavljene pozitivno, što od medija pravi sredstvo propagande u fukciji izbornih lista.

„Partijske kamere su vid izigravanja zakona koji regulišu finansiranje izborne kampanje, jer na ovaj način izborne liste dobijaju besplatno (prikriveno) reklamiranje u dnevnicima. Pozivamo pružaoce medijskih usluga da umesto ove prakse postavljaju pitanja koja će biračima pomoći u odluci za koga će glasati na predstojećim izborima u skladu sa zakonima i kodeksom novinarske profesije“, naveo je BIRODI.

Share