Banja Luka dobila prvi kafe za radno osposobljavanja mladih sa intelektualnim poteškoćama

Izvor: Buka / Foto: Pixabay

Želja nam je da ova djeca ne budu odvojena od svojih vršnjaka, već naprotiv da i oni budu ovdje, stiču radne navike, vještine i radne sposobnosti, da se socijalizuju i prošire svoje vidike i jednostavno da se više druže – poručila je predsjednica centra.

Banja Luka je dobila prvi kafe za radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim poteškoćama.

Kako bi ovoj grupi naših sugrađana pružili mogućnost radnog osposobljavanja, u prostorijama Doma omladine otvoren je prvi Omladinski kafe „Zvjezdica“.

Koncept ovog kafea dio je projekta „Radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim poteškoćama“, koji sprovodi Servisni centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“.

Otvaranju ovog kafea u Domu omladine prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio da je ponosan što je Grad Banja Luka partner jednom ovakvom projektu.

Predsjednica Servis centra „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ Željka Perišić-Niković rekla je da je uz podršku Grada  otvoren prvi Omladinski kafe „Zvjezdica“ s ciljem veće inkluzije djece sa intelektualnim poteškoćama u društvo.

-Želja nam je da ova djeca ne budu odvojena od svojih vršnjaka, već naprotiv da i oni budu ovdje, stiču radne navike, vještine i radne sposobnosti, da se socijalizuju i prošire svoje vidike i jednostavno da se više druže – poručila je predsjednica ovog centra.

Ona je pojasnila da ova djeca neće imati klasično zasnovan radno-pravni odnos, već da će oni za sada svakim radnim danom imati određeni angažman, te da će uz asistente na radu sticati određene vještine.

Marica Premasunac, majka mladića koja ima Daunov sindrom, rekla je da je otvaranje ovog kafea izuzetno važno za ovu djecu, koja većinu vremena provode kod kuće i nemaju dovoljno aktivnosti, pa im je svaka aktivnost izuzetno značajna.

Ona je istakla da su i rekacije djece zaista odlične, što je vidljivo kroz njihove osmijehe, te da se nada da će ovo zaživjeti, kao i da je potrebno veće razumijevanje i podrška ljudi, koji nemaju ovaj problem.