Bakić: Pandorina kutija još nije otvorena, vlast u Srbiji autoritarno-mafijaška

Izvor: Nova.rs / Foto: Printscreen YT

Od kada je došao na vlast, Aleksandar Vučić je u nekoliko navrata najavljivao rat protiv mafije, koji se, izuzev sporadičnih hapšenja, nikada nije dogodio, dok su paralelno isplivavale veze državnih funkcionera i kriminalaca. Iako postoje jasni dokazi upletenosti aktuelnog režima u kriminalne afere, nadležne institucije ne reaguju, kaže sociolog Jovo Bakić.

Komentarišući sve učestalije priče o vezama vlasti i kriminala, Bakić je za dnevni list “Nova” rekao da pre ili kasnije mora da dođe “do pukotina u mafiji”, prenosi Nova.rs.

„Pandorina kutija se još nije otvorila, dok se svaka naznaka da bi to moglo da se dogodi i da na površinu ispliva pozadina kriminalnih afera, u koje su umešani ljudi iz vrha vlasti, seče u korenu – pre svega skretanjem pažnje javnosti na druge teme i političkim pritiscima na institucije koje bi morale da reaguju“, kazao je on, dodajući da je režim do sada te pukotine bez problema zatrpavao, skretajući pažnju na druge teme, poput rata u Ukrajini ili pokretanjem drugih afera.

„U tome je režim zaista dobar, kad bi u drugim stvarima bio toliko dobar – gde bi na kraj bio. Čitava vlast u Srbiji je autoritarno-mafijaška”, navodi Bakić.

On dodaje da postoji bojazan da je čitavo društvo “bespovratno propalo”, jer mafijaški poslovi države predugo traju.

“Čitavo društvo propada kad je režim ogrezao u kriminalu. Ovo traje već 10 godina i može da traje još. Kad se ta gangrena raširi širom društva, po njegovoj dubini, onda i dobar deo naroda postaje iskvaren i počinje da se vodi logikom – ako vlast vara i ubija, onda to možemo i mi da radimo, ako zakon ne važi za vlast, zašto bi onda važio za nas”, zaključuje Bakić.

Share