UNICEF i Crveni krst: Ekonomski šokovi najviše pogađaju decu iz najsiromašnijih porodica

Izvor: Danas; M. R. / Foto: Pixabay

Unicef i Crveni krst Srbije pokrenuli su akciju finansijske humanitarne pomoći za 500 najugroženijih porodica u Srbiji sa decom iz devet opština (Aleksandrovac, Brus, Ivanjica, Osečina, Sjenica, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Rekovac), saopštio je Unicef.

Kako je objašnjeno, pomoć za 500 porodica, obezbeđena je u okviru kampanje „Za 1.000 porodica sa ivice“, koja je pokrenuta krajem prošle godine da bi se porodicama sa decom koje imaju hronični nedostatak prihoda, obezbedila finansijska sredstva da zadovolje osnovne životne potrebe i premoste zimu.

– Znamo da ekonomski šokovi najviše pogađaju decu iz najsiromašnijih porodica, a pandemija COVID-19 je njihov materijalni položaj dodatno pogoršala smanjivši prihode, koji su i pre izbijanja pandemije bili nedovoljni. Zato su novčana davanja važan vid podrške za najugroženije porodice u kriznim vremenima, jer ionako teški, njihovi životni uslovi dolaskom zime postaju još izazovniji. UNICEF je krajem prošle godine mobilisao sopstvene resurse i animirao poslovni sektor i pojedince da nam pomognu da prikupimo sredstva da najsiromašnijim porodicama sa decom obezbedimo neophodnu finansijsku pomoć da prebrode zimu, poručila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Od oktobra prošle godine, kada je pokrenuta kampanja, zahvaljujući donacijama pojedinaca i poslovnog sektora prikupljeno je 23 miliona dinara.

Kompanija Catena Media je obezbedila značajnu donaciju koja je obezbedila pomoć za 300 porodica.