Sjajan dan za LGBT zajednicu: Novi Zeland kažnjava prisilu na konverzivnu terapiju

Izvor: XXZ magazin/VoxFeminae

Parlament Novog Zelanda je 15. februara gotovo jednoglasno usvojio zakon kojim se zabranjuju radnje koje imaju za cilj nasilnu promenu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja, poznate kao „terapija konverzije“.

Predlog zakona, koji je Vlada predstavila prošle godine, usvojen je sa 112 glasova za i osam za.

Krivičnim delom smatraće se svaka praksa „preobraćenja” deteta ili osobe mlađe od 18 godina, kao i lica smanjene sposobnosti odlučivanja. Za takva dela počiniocima preti kazna do tri godine zatvora. Takođe će biti kažnjivo sprovođenje postupaka konverzije bez obzira na godine starosti ako su ti postupci prouzrokovali tešku štetu, u kom slučaju počinioci mogu dobiti kaznu zatvora do pet godina.

„Ovo je sjajan dan za zajednice duginih boja na Novom Zelandu“, rekao je ministar pravde Kris Fafoi. „Takvim praksama nije mesto na savremenom Novom Zelandu.

Vlada je istakla da je tzv Konverziona terapija ne samo da je neefikasna, već je i više puta diskreditovana i štetna za osobe koje joj se podvrgavaju. Zakonodavstvo takođe štiti pravo na izražavanje mišljenja, uverenja ili principa koji nemaju za cilj da promene ili potisnu nečiju seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili rodno izražavanje.

Vlada je saopštila da je primila skoro 107.000 javnih podnesaka u vezi sa zakonom, što je najveći broj komentara ikada primljenih na bilo koji zakon.

Ukidanje „terapije konverzije” bilo je jedno od predizbornih obećanja novozelandske premijerke Džasinde Ardern kada je prošle godine izabrana za drugi mandat.