NURDOR: VREME JE ZA ŠOLJICU RAZGOVORA

nurdor

Cilj radionica je informisanje roditelja o značajnim pitanjima koja se tiču lečenja njihove dece, podela iskustva i učenje novih veština kako bi što lakše izneli teške periode lečenja

NURDOR-ova priča za KARAKTER

nurdor

Projekat Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka „Vreme je za šoljicu razgovora“ je program psihosocijalne pomoći i edukativne podrške roditeljima dece i mladih koji su oboleli od različitih malignih bolesti tokom trajanja lečenja. Sprovodi se na odeljenjima pedijatrijskih hematoonkologija i u Roditeljskim kućama udruženja.

Projekat podrazumeva organizovanje više vrsta radionica sa različitim stručnjacima: sa lekarom, psihologom, socijalnim radnikom, nutricionistom, medicinskim osobljem i roditeljem lečenog deteta. Cilj radionica je informisanje roditelja o značajnim pitanjima koja se tiču lečenja njihove dece, podela iskustva i učenje novih veština kako bi što lakše izneli teške periode lečenja. Trajanje radionice je 90 minuta.

Tematske radionice se održavaju jednom nedeljno, sa cikličnim ponavljanjem na mesec dana, što podrazumeva četiri radionice mesečno. Za vreme trajanja radionica, posebno edukovani volonteri provode vreme sa decom u različitim zabavnim i kreativnim aktivnostima, kako bi roditelji mogli da se opuste i nesmetano učestvuju na radionicama.

Radionice pomažu roditeljima da se lakše adaptiraju na nove i teške okolnosti koje dijagnoza nosi sa sobom, a olakšavaju i deci mukotrne periode lečenja i unose smeh i radost u dane ispunjene strahom i bolovima

Za proteklih deset godina, na “šoljici razgovora” smo edukovali više od 3.200 roditelja, a održano je oko 750 radionica. Povratne informacije od roditelja svedoče o važnosti ovog projekta, kao i o kvalitetu i nivou podrške koju projekat obezbeđuje porodicama. Radionice pomažu roditeljima da se lakše adaptiraju na nove i teške okolnosti koje dijagnoza nosi sa sobom, a olakšavaju i deci mukotrne periode lečenja i unose smeh i radost u dane ispunjene strahom i bolovima.

Koristeći online platformu veliki broj zainteresovanih roditelja može istovremeno da prati radionicu sa različitih lokacija, aktivno se uključi sa pitanjima ili podeli svoje iskustvo

S obzirom na aktuelnu globalnu situaciju sa pandemijom, sprovođenje radionica na odeljenjima trenutno nije izvodljivo. Kako smo svesni važnosti ovog projekta za porodice, počeli smo sa sprovođenjem online radionica. Koristeći online platformu veliki broj zainteresovanih roditelja može istovremeno da prati radionicu sa različitih lokacija, aktivno se uključi sa pitanjima ili podeli svoje iskustvo. Ovakav način se pokazao veoma lako primenjiv i potpuno bezbedan. Uspevamo da obuhvatimo mnogo veći broj roditelja nego u prethodnim ciklusima s obzirom na to da se radionicama mogu priključiti i roditelji koji se u datom momentu nalaze na odeljenjima, u svim Roditeljskim kućama udruženja, kao i od svojih kuća. Jedanaesti ciklus projekta je počei u decembru i svakoj radionici se priključuje sve veći broj roditelja iz svih gradova. Ovo nam potvrđuje naše ubeđenje da dobročinstvo nema granice i da uvek postoji način da pružimo jedni drugima ruku podrške.

galeb-nikacevic

 

 

Share