NURDOR RODITELJSKA KUĆA mesto iz kog kreće put izlečenja

nurdor

Nacionalno udruženje roditelja dece obolelih od raka (NURDOR) pokrenulo veliki i važan projekat od nacionalnog značaja, a to je nova Roditeljska kuća u Beogradu za smeštaj i brigu o deci oboleloj od raka i njihovim porodicama za vreme lečenja

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR se već 15 godina kontinuirano, odgovorno i posvećeno bavi pružanjem pomoći i podrške porodicama u kojima dete oboli od maligne bolesti. NURDOR je inicijator i organizator brojnih projekata, od kojih su mnogi prvi put sprovođeni u našoj zemlji i koji su značajno doprineli tome da lečenje dečjeg kancera u Srbiji, i briga o ovoj osetljivoj grupi populacije, polako počinje da liči na uslove i tretman kakvi postoje u zemljama Evropske unije. 

PROJEKTI

NURDOR je jedino udruženje ove vrste u Srbiji koje se bavi sveobuhvatnom psiho-socijalnom podrškom porodicama i sistemskim rešenjima koja omogućavaju da zdravstveni sektor pedijatrijske onkologije u celoj Srbiji funkcioniše bolje. 

Samo neki od ovih projekata jesu: (i) osam rehabilitacionih kampova za izlečenu decu i mlade godišnje, (ii) pet roditeljskih kuća za smeštaj dece koja se leče i njihovih roditelja, (iii) izgradnja novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, (iv) nedeljne radionice psiho-socijalne podrške za decu i roditelje na pedijatrijskim hemato-onkološkim odeljenjima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu (v) edukacija volontera, medicinskog osoblja, itd.

Svakako do sada najistaknutiji projekat jeste izgradnja nove bolnice u Nišu. Koliko je poznato do sada ne postoji primer u Srbiji, ali ni u regionu, da je jedno udruženje građana sagradilo bolnicu. NURDOR je to učinio zahvaljujući poverenju koje je izgradio sa građanima i donatorima, a koje je zasnovano na predanom, posvećenom i potpuno transparentnom radu od prvog dana osnivanja.

nurdor-1

Biti pokretač jednog novog duha pozitivnih promena, utemeljivač vrednosti kao što su odgovornost i „data reč“ i borac za bolju budućnost dece, a sve ovo u zemlji u kojoj se godinama urušavala filantropija i gradila izuzetno negativna slika o humanitarnom radu – ravno je podvigu

LEČENJE

Biti pokretač jednog novog duha pozitivnih promena, utemeljivač vrednosti kao što su odgovornost i „data reč“ i borac za bolju budućnost dece, a sve ovo u zemlji u kojoj se godinama urušavala filantropija i gradila izuzetno negativna slika o humanitarnom radu – ravno je podvigu.

Zato koristimo priliku da ukažemo na novi veliki i važan projekat od nacionalnog značaja koji je NURDOR pokrenuo, a to je nova Roditeljska kuća u Beogradu za smeštaj i brigu o deci oboleloj od raka i njihovim porodicama za vreme lečenja.

Kako bi se razumeo značaj jednog ovakvog projekta najbolje bi bilo da „pratimo“ put jedne prosečne porodice koja je prinuđena da iz neke udaljene varošice dođe zbog lečenje deteta u glavni grad. Uzmimo na primer da su oba roditelja zaposlena, sa prosečnim primanjima i da imaju troje dece. Nakon pregleda u lokalnom domu zdravlja i sumnje na ozbiljnije stanje, roditelji dobijaju uput za dete za pregled u Beogradu. Porodica dolazi u Beograd, gde im se saopštava dijagnoza malignog oboljenja deteta i predočava im se protokol lečenja, koji je najčešće duži od godinu dana. Da bi lečenje moglo da se odvija, dete i jedan roditelj moraju biti u Beogradu (jer se u bolnicu dolazi gotovo svakodnevno). U jednom trenutku, potpuno bez najave i plana, život vam izvuče tlo pod nogama. Roditelji u tom trenutku treba da reše veliki broj pitanja i da se psihički osnaže za ono što donosi lečenje. Jedan od prvih problema sa kojima se suočavaju je pitanje smeštaja. Doći iz bilo kog malog mesta u Srbiji, nenadano se naći usred velikog grada, sa najvećim mogućim problemom koji čovek može da zamisli – samo po sebi je ogroman izazov. Na njega se nadovezuje pitanje: „A gde ćemo živeti?“

nurdor-2

PSIHOLOŠKI MIR

Odgovor koji je za mnoge porodice bio spas u ovakvom trenutku, bio je – Roditeljska kuća. U tri grada u Srbiji, NURDOR obezbeđuje potpuno besplatan smeštaj za 25 porodica. Svakog dana takođe besplatan prevoz na terapije i nazad i svakodnevnu sveobuhvatnu psiho-socijalnu podršku. Roditeljima su svaki dan na raspolaganju psiholog i socijalni radnik, kao i svi relevantni stručnjaci (lekari, nutricionisti, itd) na nedeljnim radionicama podrške.

Osim ovakvog vida podrške, porodicama se obezbeđuje i ono što je važno, koliko i sama terapija – psihološki mir i stabilnost, koji budu značajno uzdrmani po saznanju za bolest deteta. Roditeljska kuća je prostor kojim odiše porodična atmosfera, ušuškanost doma i sve je prilagođeno potrebama dece u nastojanju da bolest ne prekine pravo na igru i detinjstvo. Svaka porodica ima obezbeđenu svoju sobu, dok su kuhinja, trpezarija i bašta namenjeni zajedničkim aktivnostima. Ovo obezbeđuje roditeljima dovoljno privatnosti, ali i mogućnost da provode vreme zajedno i da dele sve važne trenutke kroz koje svako od njih prolazi.

NURDOR je 2019. godine pokrenuo projekat nove Roditeljske kuće u Beogradu. Glavni grad je najveći terapijski i dijagnostički centar u Srbiji, u kom se nalaze tri zdravstvena centra, u kojima postoji pedijatrijska hemato-onkologija. Takođe, jedino ovde se vrše transplantacije i zračne terapije. Iz ovog razloga, on je najopterećeniji brojem malih pacijenata u toku godine, čije lečenje se mora sprovesti u Beogradu. Kapaciteti kojima NURDOR trenutno raspolaže su tri kuće za smeštaj 15 porodica i, nažalost, iz godine u godinu ovaj broj se pokazao kao nedovoljan da obezbedi sve porodice koje u toku godine imaju potrebu za ovakvim vidom podrške.

nurdor-3

Objekat će biti „po meri deteta“, osmišljen i organizovan tako da bude jedna prava oaza ljubavi i nade i mesto sa kog će počinjati put izlečenja za svakog malog super heroja

ZAJEDNIŠTVO

Iz svih ovih razloga NURDOR je projekat nove Roditeljske kuće u Beogradu postavio kao prioritet za naredni period. Još jedan poduhvat od nacionalnog značaja, s obzirom na to da će ova kuća biti na raspolaganju svim mališanima i porodicama koje dolaze iz svih krajeva Srbije na lečenje u Beograd. Sam objekat biće „po meri deteta“, osmišljen i organizovan tako da bude jedna prava oaza ljubavi i nade i mesto sa kog će počinjati put izlečenja za svakog malog super heroja.

Iz NURDOR-a poručuju da smo svi dobrodošli da postanemo deo tima koji igra za zajedništvo i za bolju budućnost. Moguće je postati donator udruženja na bilo koji način, od slanja SMS poruke – sadržaja 1 na 1150, preko uplate na račun u banci ili PayPal, do uplata pravnih lica kroz donatorske ugovore ili donacije u robi i uslugama. 

Ništa nije toliko moćno kao ljudi udruženi u Dobro i samo takvi možemo graditi svet u kom će odrastati deca koja sutra postaju dobri ljudi. Zbog njih i zbog nas – možemo bolje zajedno!

NE ZABORAVITE: 20 DINARA OD SVAKOG PRODATOG PRIMERKA MAGAZINA KARAKTER, KOJI JE NA KIOSCIMA, IDE NA RAČUN NURDORA

 

Share