NURDOR-ova PRIČA PRIJATELJSTVA: SOLIDARNOST NE POZNAJE GRANICE

nurdor-1

Put je bio dug, ne uvek lak, često maraton sa preponama u teškim uslovima. Jedna od najvažnijih stvari koju smo na tom putu naučili jeste da kada ste hrabri podrška često dođe onda kada se ne nadate, odakle je ne očekujete i ne tražite. Te 2008.godine, u vreme kada NURDOR vodi borbu sa vetrenjačama u Srbiji, pronalazi nas i kontaktira udruženje AGEOP RICERCA iz Bolonje

Beograd, godina je 2003, šest roditelja, čija su se deca u prethodne četiri godine lečila od raka, sastali su se sa željom da urade nešto Dobro. Tada ni sami nisu znali šta, nisu znali kako, nisu znali da li je moguće. Ali osećali su da je potrebno i važno. Kroz lečenje svoje dece prošli su bez podrške sistema, u bolničkim uslovima nedostojnim ljudskog bića, na psihološkoj i materijalnoj vetrometini u kojoj ne vidite slamku spasa. Odlučili su da nijedan roditelj i nijedno dete nije zaslužilo da kroz borbu za život prođe na način na koji su oni morali.

Tako je nastao NURDOR. Skromno i stidljivo, sanjajući da će napraviti grupe podrške za roditelje u bolnicama, da će zaposliti psihologa, okrečiti odeljenja dečje hemato-onkologije i zameniti krevete.

Danas, 17 godina kasnije, NURDOR je prvo i jedino udruženje građana u regionu koje je sagradilo bolnicu. Vodi pet roditeljskih kuća za smeštaj i brigu o deci koja se leče od raka u tri grada u Srbiji. Organizuje svakodnevni prevoz na terapije, dnevnu psiho-socijalnu podršku za porodice, više od deset rehabilitacionih kampova za decu i roditelje godišnje. NURDOR je promenio dva zakona u Srbiji i uložio više od 300 miliona dinara u poboljšanje uslova lečenja u bolnicama širom naše zemlje.

nurdor-2

Put je bio dug, ne uvek lak, često maraton sa preponama u teškim uslovima. Jedna od najvažnijih stvari koju smo na tom putu naučili jeste da kada ste hrabri podrška često dođe onda kada se ne nadate, odakle je ne očekujete i ne tražite. U slučaju NURDOR-a – pravo iz Italije. Te 2008.godine, u vreme kada NURDOR vodi borbu sa vetrenjačama u Srbiji, pronalazi nas i kontaktira udruženje AGEOP RICERCA iz Bolonje. U želji da sa nekim mladim udruženjem iz Evrope stvori blizanac program, AGEOP je naišao na priču hrabrih i posvećenih roditelja iz Beograda.

Nebrojeno puta, prijatelji iz AGEOP-a dolazili su u Srbiju, gde su organizovali različite edukacije, fokus grupe i radili na strategijama za unapređenje pedijatrijske hemato-onkologije

U više navrata u Bolonju su na lečenje odlazila deca iz Srbije i boravila potpuno besplatno sa porodicom u AGEOP roditeljskoj kući

Tada su postavljeni temelji jednog neraskidivog i dragocenog prijateljstva, koje raste iz godine u godinu. Mnoge od stvari koje je NURDOR pokrenuo i promenio u Srbiji potekle su upravo od saradnje sa AGEOP-om. U više navrata u Bolonju su na lečenje odlazila deca iz Srbije i boravila potpuno besplatno sa porodicom u AGEOP roditeljskoj kući. Takođe, medicinsko osoblje iz Srbije je boravilo u Italiji na seminarima i stručnim obukama. Nebrojeno puta, prijatelji iz AGEOP-a dolazili su u Srbiju, gde su organizovali različite edukacije, fokus grupe i radili na strategijama za unapređenje pedijatrijske hemato-onkologije u Srbiji. Takođe je važno napomenuti da su obezbedili i najveće pojedinačne donacije i da već dugo godina kontinuirano finansiraju rad NURDOR kancelarije.

Kada ih pitate zašto i otkud ideja da resurse, znanje i energiju usmere negde daleko od „svoje kuće“ – u odgovoru nikad nema preterane filozofije. Zato što su osetili da je potrebno i važno. Smatrali su da će dugogodišnje iskustvo i znanje koje su stekli biti bar duplo vrednije ukoliko ga podele negde gde je ono preko potrebno. Danas kad god dolaze u Srbiju, satisfakcija i ponos koji osećaju na sve što su uradili i na svaki dečji život koji su ovde sačuvali i obogatili – bude dovoljno da shvate da su te 2008. godine doneli pravu odluku.

A šta je sve još ta odluka donela? Pedijatrijsku hemato-onkologiju u Srbiji koja sve više podseća na one uslove koji postoje u Evropskoj uniji, najsavremeniju bolnicu dečje hemato-onkologije na Balkanu koja se nalazi u Nišu, više od hiljadu potpuno besplatnih rehabilitacija za decu lečenu od raka i isto toliko porodica kojima je pružena podrška. Dobili smo sigurno i više i bolje senzibilisanu društvenu zajednicu i celu armiju ljudi, volontera i donatora, koji su razumeli Misiju NURDOR-a i važnost svesti da možemo zajedno da stvaramo bolje okruženje u kom živimo.

nurdor-francesca-teston-ageop-rirca-otvaranje-hemato-onkoloske-bolnice-u-nisu

Sve to je počelo jednog dana u Bolonji kada su se sastali roditelji u nameri da pokrenu nešto Dobro.

I zaista tako počinju sve dobre priče. Kao što kaže ona izreka „Ne morate biti sjajni da biste počeli, ali morate početi da biste bili sjajni.“ Nama u NURDOR-u je uvek stalo da ovakve i slične naše priče dobiju pažnju, zato što verujemo da je od ogromne važnosti za svako društvo da gaji veru u zajedništvo i u dobre ljude. I da ko god ovo čita i razmišlja da li je vredno da nešto preduzme i da li to zaista može nešto da promeni – poveruje da jeste i da može.

Neka ova priča posluži da u tom trenutku pomislite na roditelje iz NURDOR-a i na roditelje iz AGEOP RICERCA, na dva kraja Evrope postojali su neki ljudi koji su u isto vreme verovali. Rezultati NURDOR-a vam dovoljno govore koliko ta vera vredi, koliko je zajedništvo važno i da solidarnost ne poznaje granice.

NURDOR u akciji 

podrške AGEOP-a

Kao što svako prijateljstvo podrazumeva uzajamnu ljubav i podršku, tako je i NURDOR ove godine priskočio u pomoć italijanskim prijateljima. U oktobru je AGEOP na glavnom trgu u Bolonji napravio najveću prodajnu izložbu i prodajom pojedinačnih radova prikupljao sredstva za svoju roditeljsku kuću. Fantastična vest je da je deo ove akcije bilo i 6.000 radova, koji su pristigli na adresu NURDOR-a iz svih krajeva Srbije!

AGEOP RICERCA

Udruženje je osnovano 1982. godine u Bolonji pod parolom da „lekari ne mogu sami pobediti rak“. Još tada su uvideli da je sveobuhvatna psiho-socijalna podrška sistema i okruženja od jednake važnosti kao i terapija.

Kada je osnovan AGEOP nije bilo čak ni kreveta za roditelje na odeljenju, da bi kasnije došli značajni rezultati na polju unapređenja uslova lečenja, istraživanja i podizanje pedijatrijske hemato-onkologije u Bolonji na lestvicu uzora u Italiji i u Evropi. Od marta 2008. godine AGEOP i NURDOR su zvanično postali „blizanac udruženja“.

KOSTA: KAO NA MORU…

…Kada smo rekli Kosti da moramo da idemo u Italiju plakao je, nije želeo da ostavi svoju kuću. Kada smo stigli prvo što je rekao, bilo je: “Vau, kao da smo na moru!”

Po dolasku u Italiju iz AGEOP-a su nam doneli kolač dobrodošlice, Kosta je dobio mnogo igračaka, meni su obezbedili knjige za učenje italijanskog… Dobili smo besplatan smeštaj, hranu, prevoz, garderobu….a što je najvažnije, u tuđini smo dobili podršku i mio pogled (da nije bilo korone dobili bismo i pregršt zagrljaja).

nurdor-kosta-u-bolonji

Ne postoje reči kojima bismo zahvalili AGEOP-u za to što smo na okupu boravili u njihovim kućama.

Zahvaljujući NURDOR-u i njihovoj saradnji sa AGEOP-om imali smo privilegiju da lečimo dete u najboljoj bolnici kod najboljih lekara. To je nešto neprocenjivo. Iz tog razloga želeli smo da deo novca koji smo skupili od donacija za Kostino lečenje doniramo NURDOR-u i AGEOP-u.

HVALA ŠTO SMO BORAVAK U ITALIJI DOŽIVELI KAO AVANTURU I KAO DUŽI ODMOR NA MORU!

Deo pisma koje je u septembru AGEOP-u poslala Mirjana Petković, mama super heroja Koste iz Novog Sada, koji je po drugi put pobedio leukemiju, zahvaljujući transplantaciji kostne srži u Italiji

 

Share