Kako je došlo do toga da se na stotine katoličkih sveštenika autuje

Izvor: Crol; Renato Samardžić / Foto: Youtube Printscreen (DER SPIEGEL)

„Mi smo volonteri i bivši, sadašnji i budući zaposleni u Rimokatoličkoj crkvi. Identifikujemo se kao lezbejke, gejevi, bi, trans, inter, kvir i nebinarne osobe.“ Ovim rečima počinje peticija Inicijative #OutInChurch („aut u Crkvi“) koja okuplja LGBTIQ + osobe u službi Crkve u Nemačkoj.

Inicijativa je zvanično pokrenuta 23. januara i prvobitno je uključivala oko 120 članova crkve koji su odlučili da javno govore o svom polu i rodnom identitetu. Izlaskom iz ormara žele da podstaknu pozitivne promene unutar Crkve.

Neki od njih već dugo žive svoje šarene živote, neki su se odlučili na ovaj korak uključivši se u ovu inicijativu, dok su neki tek na pola puta, pa se zamagljena lica obraćaju javnosti. Svima je zajedničko to što više ne žele da ćute i traže promene u crkvenom pogledu na svet prema LGBTIQ + osobama.

Za crkvu bez straha

Tako sveštenik Frenk Kriber kaže: „Voleo bih da se nešto promeni unutar Crkve po ovom pitanju, ali neće ako niko ne izađe u javnost. Toliko nas je, ali Crkva ne želi da se to desi.“

Jedan od osnovnih zahteva je izmena diskriminatornog i isključivog crkvenog zakona o radu koji de facto otpušta svaku neheteroseksualnu osobu koja obavlja bilo kakav crkveni rad. Crkva trenutno kao razlog za takvo razrešenje navodi „kršenje dužnosti vernosti“, šta god to značilo.

Da bi sve LGBTIQ+ osobe, unutar i van Crkve, živele i radile bez straha, traže i reviziju zastarelih crkvenih doktrina o seksualnosti i rodu na osnovu novih teoloških i naučnih (!) saznanja. Smatraju da bi ovaj potez doprineo širenju ljudskih prava širom sveta.

Hrabri crkvenjaci duginih boja ističu i da je Crkva kroz istoriju izazvala mnoge patnje kroz koje su prolazile i prolaze LGBTIQ + osobe. Stoga očekuju da vlasti preuzmu odgovornost za sve godine, decenije i vekove institucionalizovane izolacije, poricanja i diskriminacije LGBTIQ+ osoba, a zatim počnu da promovišu različitost.

Udvostručen broj za samo nedelju dana

Inicijativa #OutInChurch podseća na prošlogodišnje masovno autovanje 185 nemačkih glumaca i glumica kojima je uvek sugerisano da ne izjavljuju javno svoju seksualnost zbog potencijalnog gubitka budućih uloga.

Kako isto mišljenje važi i unutar Crkve, bilo je za očekivati da će ovaj izlet uskoro postati vruća tema, a popularan je i na društvenim mrežama na koje svakodnevno stižu poruke podrške ponosnim i neustrašivim pripadnicima LGBTIQ+ crkve.

Kako je Inicijativa uputila javni apel svim LGBTIQ+ osobama zaposlenim u Crkvi da im se pridruže, u međuvremenu se njihov broj udvostručio i sada, kako navode, viši je od 250. Pokrenuli su i peticiju koju je do trenutka objave ovog članka potpisalo više od 85 hiljada ljudi.

Kampanju su započeli slanjem svog manifesta biskupima širom zemlje, ali do danas su dobili odgovore samo od njih dvojice. Što se tiče zvaničnog odgovora Crkve, odnosno „onih na vrhu“, tvrde da su na svoje zahteve dobili nejasne i nejasne reakcije.

Ono što znamo jeste prošlogodišnji stav Vatikana da „istopolna partnerstva nisu u skladu sa Božjim modelom“ ili sakramentom braka i da ih papa ne može blagosloviti. Međutim, ne radi se samo o uparivanju, već o radu LGBTIQ+ osoba unutar Crkve i senzibilnosti ljudskih prava van nje.