AIESEC KAO VEZA SA SVETOM

ALEKSANDRA TASIĆ, potpredsednica za marketing i odnose sa javnošću lokalne kancelarije Metropolitan, piše za KARAKTER

AIESEC je globalna mreža mladih lidera, koji veruju da liderstvo u 21. veku nije opcija, već odgovornost svih nas. Sama organizacija je nastala nakon Drugog svetskog rata sa jednim ciljem, a to je mir i ispunjenje ljudskog potencijala. Mi smo pokret mladih i verujemo da su upravo mladi ključ za kreiranje bolje budućnosti i da se kroz svoje praktično iskustvo razvijaju u lidere sa pravim vrednostima.

Članstvom u organizaciji poboljšala sam svoje komunikacione veštine, naučila kako na najefektivniji način da organizujem svoje vreme i upoznala se sa ljudima iz poslovnog sveta. Smatram da me je AIESEC iskustvo do sada oplemenilo velikim brojem znanja i veština, ali takođe me je povezalo sa mnogim mladim proaktivnim ljudima sa kojima volim da sarađujem, kao i da se družim. Pored toga što organizacija za mene predstavlja platformu za lični i profesionalni razvoj, na AIESEC gledam kao i na vezu sa celim svetom.

Program stručnih praksi je namenjen mladim talentima koji žele da rade na svom profesionalnom i karijernom razvoju u velikim svetskim kompanijama

AIESEC, pored članstva u samoj organizaciji, nudi i prilike praksi u inostranstvu. Do danas su članovi organizacije omogućili realizaciju preko 230.000 volonterskih i stručnih praksi. Naše volonterske prakse se tiču ciljeva održivog razvoja i namenjene su svima od 18 do 30 godina. Ukoliko želiš da upoznaš drugu kulturu, ostvariš promenu u svetu i izazoveš sebe, program volonterskih praksi je prava prilika za tebe. Takođe, pored volonterskih praksi, AIESEC nudi i priliku sticanja profesionalnog iskustva u inostranstvu. Program stručnih praksi je namenjen mladim talentima koji žele da rade na svom profesionalnom i karijernom razvoju u velikim svetskim kompanijama.

Aleksandar koji je ovog leta bio na volonterskoj praksi u Tunisu je svoje iskustvo opisao kao čarobno i puno prelepih uspomena. Na samoj praksi se upoznao sa neverovatnim predelima Sahare, ljudima iz Tunisa, ali i iz celog sveta, kao i sa novom kulturom čiji je bio deo šest nedelja tokom same prakse. Takođe je rekao da je osetio kako malim koracima pozitivno utiče na svet oko sebe i da bi se rado vratio i ponovio svoje iskustvo.

Ivona je takođe ovog leta bila na praksi u Tunisu, ali se ona odlučila za stručnu praksu iz oblasti arhitekture. “Svakodnevno smo radili na arhitektonskim projektima različitih razmera i svaki dan je bio izazovan i zabavan na svoj način. Ljudi koje sam upoznala na praksi su mi najveće i najpozitivnije iznenađenje, i dan-danas se rado čujem sa njima!”, prenela mi je Ivona svoja iskustva.