ŽENE U NESALOMIVIM ŠTIKLAMA

SOFIJA BAJIĆ, predsednica udruženja Biznis na štiklama iz Novog Sada, govori KARAKTER

Piše Nata Živanović

Trend ekonomskog osnaživanja žena kroz različite forme udruživanja, kao i sprovođenje politike rodne ravnopravnosti, ima sve veću tendenciju u svetu, pa i u Srbiji.

U želji da saznamo da li su štikle sinonim za ženski biznis, kako se i zašto žene udružuju i podržavaju, koliko njima znači međusobna podrška, koliko se usuđuju da pokrenu sopstveni biznis i da li opstaju, razgovarali smo sa Sofijom Bajić, predsednicom udruženja „Biznis na štiklama“ iz Novog Sada. Ono što je karakteristično za Novi Sad jeste da se u arhivskim beleškama, moderno udruživanje zanatlija beleži od 1870.godine, dok se deset godina kasnije osniva Dobrotvorna zadruga „Srpkinja Novosatkinja“.

Da li je ženama neophodna ženska podrška i zašto?

Da bi uspele u poslovanju ženama je preko neophodna podrška i mentorstvo. Naime, kažu: put do uspeha popločan je zlatnim pločicama, ali pri tom niko nam ne govori preko koliko trnja moramo da hodamo, da bismo stigli do zlatne staze.

Udružene žene su moćna, nezaustavljiva, stvaralačka energija

Uspešne privrednice najbolje znaju o čemu pričam, jer su prošle ovaj razvojni put koji nije nimalo lak.

Zamislite onda kolika je prednost kada žene imaju podrušku koju im pruža naše udruženje Biznis na štiklama, gde u svakom trenutku mogu da nam se obrate kako bismo im pružili adekvatne informacije i preko neophodnu pomoć.

sofija bajić

Udružene žene su moćna, nezaustavljiva, stvaralačka energija. Žene su uvek borci za mir. Pored toga žene iskazuju mnogo više empatije prema svojim saradnicsima. Žena na menadžerskoj poziciji uvek će primetiti kada je zaposleni nezadovoljan ili rastrzan između poslovnog i privatnog života. Iskazujući saosećanje, ženski menadžeri zadobijaju poštovanje i naklonost zaposlenih, što ih čini uspešnim menadžerima.

Kada žena ima jasan cilj pred sobom, ne postoji sila koja će je sprečiti da ga realizuje

To se pokazalo i kroz istoriju. Ne kažu bez razloga da iza svakog uspešnog muškarca stoji jedna žena.

Postoji jedna zanimljiva priča o Čerčilu i njegovoj supruzi. Jednog dana oni su šetali ulicama Londona. Na ulici su naišli na čistača ulice. Čerčil ga je pogledao i rekao:

„Pogledaj onog čistača ulice. Da si se udala za njega ti bi sada bila čistačica.“

Supruga je pogledala čistača ulice, pa Čerčila, i rekla:

„Vidiš, da se nisi oženio sa mnom, ti bi sada bio čistač ulice.“

Ovo je samo jedan od primera koliko je moćna ženska energija. Kada žena ima jasan cilj pred sobom, ne postoji sila koja će je sprečiti da ga realizuje.

Kako ste došli na ideju da osnujete udruženje i podržite druge žene?

Udruženje Biznis na štiklama je nastalo sa namerom da okupi i osnaži preduzetnice u Srbiji, ali i u regionu. Svojim radom dajemo podršku ženama privrednicama koje ulaze u svet preduzetništva, da što jednostavnije i sigurnije uplove u ove nesigurne vode, steknu neophodnu dozu sigurnosti uz našu asistenciju i mentorstvo, započnu svoj posao i da ostanu i opstanu u njemu.

Pružanje psihološke podrške jedna je od ključnih strategija unapređenja poslovanja

U početku smo bili neformalna grupa – udruženje „Promocija zdravog života“ koje se osim delovanja u vezi sa zdravim stilovima života, aktivno bavi i promocijom ženskog preduzetništva. U avgustu 2020. godine i zvanično menjamo ime u Biznis na štiklama. Udruženje je, inače, osnovano 2017. godine, a najvažniji događaj za ostvarenje ciljeva je međunarodna stručna konferencija „Biznis na štiklama”.

Koliko je podrška važna sa psihološke ili sa praktične strane?

Uticaj psihološke podrške na biznis od presudnog je značaja. Naročito sada u ovim nesigurnim vremenima. Započeti posao nikada nije bio lak potez. Usuditi se i iskočiti iz zone komfora. Često su na početku žene koje započinju posao sputavane, nemaju podršku i razumevanje za svoje aktivnosti. Tu kao važan faktor nastupamo mi kao udruženje. Našim delovanjem naše članice dobijaju dozu neophodne sigurnosti, koja je potrebna kako bi uspešno obavljale svoj posao. Pružanje psihološke podrške jedna je od ključnih strategija unapređenja poslovanja. U tu svrhu naše udruženje je radilo puno projekata kao što su:

  • Ona može sve za obuku samohranih majki za poslove virtualnog asistenta.
  • Implementirali smo i projekat Digitalno, a ne digitronom.
  • Organizujemo motivacione i edukativne treninge…

Ženski biznis centar je iz projekta Intereg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, osposobili smo 141m2 prostora, gde imamo tri kancelarije i salu od 80 mesta, kao i svu potrebnu multimedijalnu opremu. Preduzetnice koje nemaju potrebe za stalnom kancelarijom, mogu da koriste prostor ženskog biznis centra kada im je to potrebno. Sva oprema stoji im na raspolaganju.

Samo zajednički, udruženim snagama možemo biti jedne drugima doprinos na razvojnom putu poslovanja

U okviru kluba „Biznis na štiklama” osnovali smo i Volonterski centar, koji pruža mogućnost mladima sa završenim fakultetom ili srednjom školom da ostvare svoje prvo radno iskustvo, neophodno za kasnije zapošljavanje i započinjanje karijere.

Ove godine po šesti put organizujemo konferenciju „Biznis na štiklama“, gde će naše članice imati fantastičnu priliku da prikažu svoje poslovanje i javnosti predstave svoj biznis.Pričaćemo o izvorima finansiranja, marketingu i prodaji, turizmu, socijalnom preduzetništvu, a naše uspešne privrednice podeliće svoja iskustva.

Svakog prvog petka u mesecu organizujemo BNŠ Štiklanje uz kafu, koji je prilika za susretanje preduzetnica, njihovo upoznavanje i umrežavanje. Svaki ovaj događaj ima svoju temu, (predstavljanje nekog biznisa, predavanje na aktuelne teme, predstavljanje konkursa, predstavljanje programa osiguranja…) nakon kojeg sledi neobavezno druženje uz kafu. Ovim događajima prisustvuje od 30 do 50 žena.

Da li se žene lakše organizuju kada znaju da su podržane?

Timski rad je ključ uspeha na svim poljima. Samo zajednički, udruženim snagama možemo biti jedne drugima doprinos na razvojnom putu poslovanja.

Da bismo realizovali bilo koji projekat, kao i za osnivanje jedne kompanije, potrebno je prvo napraviti kvalitetan tim.

Najveće bogatstvo jedne firme su ljudi.U timu mora da se tačno zna ko šta radi, i da članovi tima ne ulaze jedni drugima u posao. Takođe, svaki tim mora da ima i vođu koga poštuju i uvažavaju svi članovi tima.

Timski rad zahteva jasnu viziju i cilj, okupiti prave ljude, usvojiti stav koji podstiče uspešan timski rad, pravilno rasporediti odgovornosti, kreirati inspirativno radno okruženje, pohvaliti uspeh pojedinaca, čak i najmanji napredak, čime ih dodatno motivišemo da daju najbolje od sebe, poštujemo njihova mišljenja i ideje.Za efikasan timski rad kao polazna osnova neophodan je odnos pun poverenja.

Ukoliko neko želi da bude sjajan lider svog tima, mora prevashodno da služi svom timu. Dobro liderstvo nije šefovanje ljudima, već kad ih vodite, inspirišete i motivišete.

I znate kako kaže Gandi: „Budite promena koju želite da vidite u svetu.“

A ja bih dodala: Bez izuzetka i bez izgovora.

Cilj nam je da kroz različite projekte doprinesemo razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji i stvorimo uslove za otvaranje novih radnih mesta, ali i osnaživanju žena na svim nivoima.

U udruženju smo svesne da je položaj žene u Srbiji još uvek nezavidan, te je naše angažovanje usmereno ka edukaciji žena, pre svega, jer je mnogima još uvek neophodno da osveste stanje u kojem se nalaze da bi smogle snage i hrabrosti da menjaju.

Ustanovili ste i godišnju nagradu. Koju ulogu ima nagrada u poslovnom životu?

Naš nezavisni žiri sastavljen od tri dame: predsednice udruženja Biznis na štiklama Sofije Bajić, pravnice i velike borkinje za socijalno preduzetništvo Danijele Maletić i Jelene Veselinović, vlasnice HR Faktor agencije, nakon gotovo celog dana većanja odlučio da od 13 nominovanih nagradi 10 preduzetnica koje su hrabro stale ispred kamere i predstavile sebe i svoje biznise.

U Novom Sadu na konferenciji Biznis na štiklama 15. juna svih ovih 10 divnih žena primiće priznanje PREDUZETNICA GODINE. Iskoristila bih priliku da se zahvalimo svim onima koji su ih bodrili i glasali. Toliko ljubavi, iskrenih želja i podrške nismo videle. Kada smo pokušale da izmerimo tu ljubav, shvatile smo da je nemerljiva, i da svaka od nas ima svoj poziv, životni zadatak i mesto pod suncem.

Šta očekujete od predstojeće konferencije ?

Radujemo se da lično upoznamo ove hrabre dame i da zajedno otvorimo najveći skup preduzetnica na Balkanu. Ovo je odlična prilika da predstavite svoj biznis i steknete značajna poznanstva. Sa poznatim gostima iz raznih sfera biznisa, pričaćemo o izvorima finansiranja, marketingu i prodaji, turizmu, socijalnom preduzetništvu, a prekaljene preduzetnice podeliće svoje lične priče o uspesima I svemu ostalom što preduzetnički životni stil podrazumeva.

Poručila bih našim hrabrim preduzetnicama: Drage naše ženice, divne ste! Jedva čekamo da vas upoznamo. Ako ne pre… vidimo se i pijemo kaficu na konferenciji Biznis na štiklama.

karakter

Share