Umetnici u Beligiji napravili tunel sa hologramima protiv uznemiravanja žena

Izvor: Reuters / N1 / Foto: Pixabay (Ilustracija)

Umetnici u Belgiji uče muškarce kako se osećaju žene kada doživljavaju uznemiravanje na ulici.

Tim umetnika u Belgiji želi da nauči muškarce kako izgleda biti žena izložena uznemiravanju na ulici, kroz umetnički projekat koji smešta posetioce u mračni tunel pun holograma sa lascivnim pogledima.

Instalacija pod nazivom „Muška poezija“, i pre nego što je otvorena za javnost, izazvala je interesovanje vlasti, pa su brojni funkcioneri i aktivisti uoči otvaranja obišli hangar u Briselu u kojem je postavljena.

Na zidovima su slike muškaraca različitih godina koji dobacuju posetiocima dok prolaze tunelom. Hologrami se aktiviraju preko senzora u zidovima, a dostižu vrhunac sa ženskim glasom koji viče „Ja sam tvoja majka, ja sam tvoja devojka, ja sam tvoja sestra“.

I socijalni radnici bili su među onima koji su obišli ovu instalaciju krajem prošle nedelje.

“Bilo je – užasno. Ali s druge strane, nema iznenađenja. Osećate tačno ono na šta smo i navikli… i jeste zanimljivo da to bude postavljeno kao izložba. Zanimljivo je i da vidimo kako o tome razmišljaju muškarci”, rekla je Luiz Van Brande, socijalna radnica.

“Osećam se kao da sam proživeo nedelju, mesece uznemiravanja na ulici kroz koje prolaze žene, konstantno izložene pogledima, komentarima, osudama”, kaže socijalni radnik Jonatan Vord.

Supružnici, umetnici Natali Erin i Frederik Djuriju navode da ih je za taj projekat inspirisalo iskustvo njihove ćerke i njeno odrastanje na jugu Francuske.

“Napravili smo ovaj rad za muškarce, a shvatili smo da on ostavlja ogroman utisak i na žene. Muškarci dobijaju saznanje, a žene osećaj da mogu da govore. Bilo bi dobro da i tinejdžeri prođu kroz ovaj tunel jer su oni u uzrastu kada se uče takvom ponašanju, a ovo bi im pomoglo da razumeju”, objašnjava Djuriju.

O ovoj temi treba da se priča da bi se postigle promene, kažu autori izložbe, navodeći i da im je namera da kada instalacija bude otvorena, budu prisutni i psiholozi kako bi pratili posetioce.

“Muška poezija” biće otvorena početkom narednog meseca, ali autori navode da su lokalne vlasti širom Belgije izrazile interesovanje da to bude putujuća izložba.

“Mnogo posla treba da se uradi. Podizanje svesti je ključno”, kaže Prisila Verkenj, pripadnica policije, koja radi sa žrtvama nasilja u porodici na francuskoj granici. Nada se da će uspeti da ovu izložbu dovede i u svoj grad.