TAMARA ŠPAROVIĆ KOCIĆ ZA KARAKTER: DANAS JE PRVI DAN MOJE BUDUĆNOSTI

tamara-sparovic

JUČE JE ZAVRŠENO I GOTOVO.

DANAS JE PRVI DAN MOJE BUDUĆNOSTI

Koliko ste lidera upoznali? Mislim, onih pravih? A koliko poznajete žena-lidera? 

Imao sam sreće da, doduše, ne u poslovnom ambijentu, već na jednom kulturnom događaju, sasvim slučajno, upoznam Tamaru Šparović Kocić, koja je plenila svojom neposrednošću, šarmom, intelektom. Ona je direktorka marketinga za jugoistočnu Evropu u kompaniji Philip Morris, a ovo je njena profesionalna i životna priča, u kojoj se osvrnula kroz šta je sve prošla da bi stigla do vrha poslovne piramide, ali i iskreno govorila o svojim iskušenjima, izazovima, svom karakteru, te otkrila koje karakteristike moraju da poseduju žene lideri u Srbiji i zašto su one toliko dragocene

TAMARA ŠPAROVIĆ KOCIĆ priča za KARAKTER 

Piše Nenad Čaluković

Foto Miloš Manojlović

Često analiziram sebe i svoje postupke. Možda nekad u tome i preterujem. Moj kolega kaže: „Jedina osoba sa kojom se Tamara takmiči u životu je ona sama“

Znate li možda kako Vas drugi doživljavaju? Kakav Vam je temperament ili karakter?

Ja znam da ništa ne znam (ha-ha-ha). Ovo je bio moj spontan „sokratovski“ odgovor. Šalu na stranu, nedavno sam inicirala anketu kojom sam želela da saznam kako me kolege i prijatelji vide. Kažu da sam dobar drug, timski igrač, vole moju energiju, otvorenost, pozitivnost, autentičnost, kažu da sam žena sa stilom… Dinamična sam i kreativna. Često analiziram sebe i svoje postupke. Možda nekad u tome i preterujem. Moj kolega kaže: „Jedina osoba sa kojom se Tamara takmiči u životu je ona sama“. Zapravo, ono što sam ja danas je rezultat mojih bogatih životnih iskustava i stalnog rada na sebi.

Iskustva nas oblikuju, ali šta je Vas poslovno definisalo? 

Dosta sam uložila u svoje obrazovanje i karijeru. Prvi posao sam dobila u velikoj međunarodnoj kompaniji, a potom sam radila u nekoliko različitih industrija i zemalja. Postepeno sam razvijala poslovna znanja, iskustva i kompetencije radeći u različitim sektorima poput prodaje, marketinga, lanca snabdevanja, finansija… U tako dinamičnim okruženjima i čestim promenama radnog mesta, uvek se na početku susrećemo sa poteškoćama koje izgledaju kao nesavladive prepreke, ali vremenom se prilagođavamo novim radnim uslovima, učimo, delamo i tako rušimo sve barijere na putu ka uspehu.

Čak i onda kada mislimo da smo poslovno dovoljno zreli, nova iskustva i izazovi nam pokazuju da uvek ima prostora za dalji razvoj

Postoji li neki trenutak koji biste okarakterisali kao specifičan u Vašoj karijeri? 

Doživela sam poslovno-kulturološki šok kada sam prešla na mesto direktora prodaje u drugoj državi i uvidela koliko se poslovna kultura od zemlje do zemlje razlikuje.To je bila velika prekretnica u mojoj karijeri i nova škola koju sam morala da pohađam. Čak i onda kada mislimo da smo poslovno dovoljno zreli, nova iskustva i izazovi nam pokazuju da uvek ima prostora za dalji razvoj.

Zdravstvena i emotivna kriza kroz koje sam prošla dobro su me razdrmale i osvestile. Tada sam duboko zavirila u svoju dušu kako bih smogla snage da uspostavim novi balans, promenim fokus i dodatno ojačam

A koja iskustva su Vas oblikovala u privatnom životu? I koji su najveći izazovi na tom polju?

O privatnim stvarima mi je uvek nelagodno da govorim u javnosti, iako sam srećna i ispunjena i u tom bitnom segmentu života. Naravno, život je satkan od niza događaja, lepih i manje lepih, na koje često i ne možemo svesno da utičemo. Zdravstvena i emotivna kriza, kroz koje sam prošla pre nekoliko godina, dobro su me razdrmale i osvestile. To je bio težak period mog života i tada sam duboko zavirila u svoju dušu kako bih smogla snage da uspostavim novi balans, promenim fokus i dodatno ojačam. U toj borbi podržali su me kolege, prijatelji i porodica, što je zaista veliki blagoslov i neizmerno sam im zahvalna.

Moj tim je moja druga porodica, povezani smo i profesionalno i privatno. Zajedno radimo, učimo jedni od drugih

O liderstvu se može učiti iz relevantih knjiga, raznih priručnika, dodatnih edukacija, koučinga, prateći rad drugih lidera, ali najbolji lideri to imaju u svom DNK

 

 

Imajući u vidu Vaše bogato iskustvo, šta danas odlikuje dobrog lidera?

Istina je da se o liderstvu može učiti iz relevantih knjiga, raznih priručnika, dodatnih edukacija, koučinga, prateći rad drugih lidera – učenje po modelu – ali najbolji lideri to imaju u svom DNK. Godine iskustva i rad na sebi zasigurno doprinose osnaživanju liderskih veština.

Dobar lider motiviše svoj tim tako što jasno komunicira viziju i uključuje druge u njeno kreiranje. Svakom članu tima prenosi koja je njegova uloga i koliko je ona bitna za ostvarenje zajedničkih ciljeva. Moj tim je moja druga porodica, povezani smo i profesionalno i privatno. Zajedno radimo, učimo jedni od drugih, redovno im pružam povratnu informaciju o njihovom učinku, bilo da su u pitanju pohvale ili oblasti za poboljšanja, i otvorena sam da dobijem njihov feedback o načinu mog rukovođenja i komuniciranja. Proslavljamo uspehe, radujemo se rođendanima i tako gradimo zdrave međuljudske odnose, koji su esencijalno važni. Znam ponešto iz privatnog života svojih članova tima, kao i oni iz mog, i tu se ne radi ni o kakvoj posebnoj strategiji, već o tome kako i da li ste sposobni da se na pravi način povežete sa ljudima. I da li vam je iskreno stalo do njih.

Bitno je ostati otvoren, osloboditi se predrasuda i biti pristupačan ljudima. Ne libiti se poslova koji su i izvan opisa radnog mesta. Uvažavati i poštovati sve zaposlene podjednako

Živimo mahom u “muškom društvu”, da ne zaboravimo ravnopravnost. Kako postati žena-lider? Ili koji je Vaš recept za uspeh? 

U suštini, moj recept je primenjiv i za žene i za muškarce.

Kontinuirano učenje i rad na sebi je od krucijalnog značaja. Iz svojih i tuđih grešaka izvlačim pouke i na svako novo iskustvo gledam kao na priliku za dalji razvoj.

Takođe, bitno je ostati otvoren, osloboditi se predrasuda i biti pristupačan ljudima. Ne libiti se poslova koji su i izvan opisa radnog mesta. Uvažavati i poštovati sve zaposlene podjednako. Jedan od mojih uzora bio je generalni direktor, stranac, koji je došao da radi sa nama. U prvim danima njegovog angažovanja na novom radnom mestu zasukao je rukave kako bi radio na mašinama, sa svojim zaposlenima, na prvoj liniji proizvodnje. Time im je pokazao koliko su oni bitna karika u uspešnom funkcionisanju kompanije. To je ostavilo trajni utisak na mene.

Još  jedan aspekt od apsolutne važnosti jeste struktura i kvalitet tima, jer lideri ostvaruju rezultate uz pomoć svojih ljudi. Dobar lider pravi tim koji čine pažljivo odabrani pojedinci sa raznovrsnim setom znanja i veština. U mom sadašnjem timu imam saradnika sa izraženim komunikacionim veštinama, inovativnim pristupom i spremnošću da rizikuje i isprobava nove stvari. Druga saradnica je, pak, veoma organizovana, analitična i vešta u izgradnji dobrih međuljudskih odnosa. Ostale članove tima odlikuju: stabilnost, strpljenje, upravljanje projektima, visok nivo poznavanja i primene digitalnih tehnologija… Zadivljujuće je šta sve možete da postignete kada izvučete maksimum iz svih veština koje su prisutne u vašem timu. Još veće je zadovoljstvo njihova spoznaja da su njihove jake strane prepoznate i da one bitno doprinose ostvarenju kompanijskih ciljeva.

Imate li strategiju u donošenju odluka?

Strategija se kreira u zavisnosti od situacije u kojoj se donosi odluka. Iskustvo me je naučilo da ne treba uvek težiti perfekcionizmu. Sigurno ste čuli izreku – savršenstvo je neprijatelj dovoljno dobrom.

Na šta konkretno mislite?

Kada sam radila komercijalnu strategiju, insistirala sam na izradi brojnih iscrpnih analiza zarad donošenja važne odluke. Samim tim s odlukom sam zakasnila i rezultati su sigurno mogli biti i bolji. Lekciju sam savladala i ukratko glasi: u procesu donošenja pravovremenih odluka bolje je koristiti racionalne procene na osnovu dostupnih informacija.

Uživam u ukusu dobrog vina i u sportskim aktivnostima, a odnedavno, pored rekreativnog fitnesa, učim da igram golf

Malopre ste konstatovali da i kada smatramo da smo poslovno dostigli maksimum, iskustva nas uče da uvek ima prostora za dalji lični razvoj. Šta Vi, recimo, radite na tom planu?

Jedan od mojih omiljenih citata izgovorio je izvršni direktor Majkrosofta Satje Nadela: „Onaj-koji-sve-uči uvek će postići bolje i više od onog-koji-sve-zna.“ Te tako i ja stalno učim. Trenutno pohađam master studije na Institutu za digitalni marketing u Dablinu, u Irskoj. Iako mi ovo usavršavanje troši slobodno vreme, presrećna sam što imam priliku da stičem znanja od najeminentnijih stručnjaka iz tog domena. Uživam u sportskim aktivnostima, i odnedavno, pored rekreativnog fitnesa, učim da igram golf. Ovo je još jedan novi izazov koji sam rešila da savladam. Idemo dalje!

Šta Vas inspiriše?

Inspirišu me ljudi iz mog okruženja. Inspiriše me kada vidim da su nekadašnji članovi mog tima napredovali i postali uspešni lideri.

Inspiriše me ljubav u svakom smislu. Volim zagrljaje i tople reči. Ponekad inspiraciju tražim među koricama knjiga. Inspirišu me izlasci i zalasci sunca. Inspiriše me život.

Šta preporučujete mladim ljudima koji bi tek trebalo da se otisnu u poslovni svet?

Savetujem im da vredno rade i uče. Trud i rad se uvek isplate, a znanje ostaje. Budite otvoreni za izazove – nove projekte, nova radna mesta, bez obzira na njihovo pozicioniranje u organizacionoj strukturi kompanije. Suština je u tome šta ćete zapravo naučiti. Napredovanje postepeno dolazi zajedno sa ostvarenjem zadatih ciljeva, uz konstantan rad na sebi.

Vaše geslo je…

Juče je završeno i gotovo. Danas je prvi dan moje budućnosti – poruka je na slici koju držim u kancelariji, a poklonila mi je izuzetno dobra i draga prijateljica.

Imate li vremena za slobodno vreme?

Verujem da treba da postoji ravnoteža poslovnog i privatnog života i uživam u mnogim aktivnostima van posla. Koristim svaki slobodan trenutak da ga kvalitetno provedem sa svojim sinom i podržim njegovo odrastanje od bezbrižnog dečaka do stabilnog, snažnog i odgovornog čoveka. Volim prirodu. Trudim se da u moj planer uvrstim, kao obavezne rute, trčanje pokraj reke ili duge šetnje šumom. Zimi skijam. Istinski uživam u društvu mojih prijatelja i naše razmene iskustava su melem za moju dušu. Uživam u ukusu dobrog vina, a uvek je gušt da ih degustiram sa prijateljima u najboljim vinarijama naše lepe Srbije.

Dok razgovaramo, često  Vam se pojavi osmeh, koji je, možda, Vaš glavni adut u verbalnoj komunikaciji. Šta Vama izmamljuje osmeh?  

(Smeh). Moj osmeh najlakše izmame dobri ljudi koji me uglavnom okružuju. Evo ovog trenutka ste to Vi, Nenade, učinili, udelivši mi kompliment. Osmehujem se kad osetim dobru energiju, rasplamsam ljubav, aktiviram novo-stara prijateljstva, pročitam dobru knjigu, kada svojim smehom izmamim osmehe na licima drugih ljudi… Osmeh je moj zaštitni znak i neću ga skidati sa lica ni po koju cenu.

tamara-sparovic