MONIKA HUSAR ZA KARAKTER: FEMINIZAM = ŽIVOT

Najrelevantniji pojmovi na temu kulture su: pluralizam, interkulturalizam, multikulturalnost, supkultura i inkluzija

MONIKA HUSAR, vlasnica i direktorka Agencije za odnose s javnošću KomunikArt, priča za KARAKTER 

Foto Goran Nikolić

monika-husar-2

KULTURA

Biti kulturan za mene znači biti osvešćen, imati svest. Najpre o sebi, ali još važnije o drugima, onima koji nas okružuju. U tom ključu posmatram i kulturu, kao način stupanja u kontakt sa svetom oko sebe – kao kulturu življenja (sa drugima), ophođenja (prema drugima), razmišljanja (o drugima). Za mene su najrelevantniji pojmovi na temu kulture: pluralizam, interkulturalizam, multikulturalnost, supkultura i inkluzija.

KOMUNIKACIJE

Potreba i nužnost kada je ljudsko biće u pitanju, a u mom slučaju i profesija. Dopala mi se jedna od definicija našeg poznatog komunikologa Miroljuba Radojkovića, koja kaže da je komunikacija jedina vrsta razmene (dobara) u kojoj onaj koji daje (komunicira), ne gubi ništa.

Komunikacija se vežba, i kao i kod drugih veština, potrebno je vreme da bi se ukrotila, savladala i usavršila.

Moja je želja da radimo na promociji autorskog domaćeg stripa, kao i na afirmaciji strip autorki iz Srbije

UMETNOST

Kad je umetnost u pitanju, uvek biram savremenu. Pratim domaću umetničku scenu, najviše u domenu vizuelnih umetnosti, (plesnog) performansa i muzike. Radujem se Kondenz festivalu, Bijenalu umetnosti u Pančevu i Ring Ring-u, jer su to manifestacije koje nude i preispituju, a na tebi je da uzmeš i razmotriš, odbaciš ili prihvatiš. Kad god mi slobodno vreme dozvoljava, pratim i programe Centra za kulturnu dekontaminaciju. Jednom sam se čak osmelila i da učestvujem u stvaranju poučnog komada Novi ljudi u okviru Chto delat? Škole za angažovanu umetnost iz Rusije i CZKD-a, što je, priznajem, nezaboravno iskustvo za nekog ko se ne bavi glumom i performansom.

FESTIVALI

Najdominantniji u Srbiji, i čini mi se najprofesionalnije organizovani su filmski i džez festivali. Na FEST-u gledamo najnoviju svetsku produkciju uz vrhunske goste, FEF Palić ima izvanrednu reputaciju na evropskoj festivalskoj sceni i to potpuno opravdano, Beldocs se poslednjih godina afirmisao kao nezaobilazna tačka za sve viđene dokumentariste, a imamo i vrlo zanimljive filmske festivale u manjim sredinama u Srbiji, poput PAFF-a u Pančevu, koji se profilisao kao festival za mlađu publiku, ili LIFFE u Leskovcu koji je već sada veoma važan za Ex Ju region. Beogradski Jazz festival pratim redovno poslednjih pet i više godina, posebno „noćne“ programe, a za Pančevački Jazz festival radim kao PR menadžerka od 2008, i svedok sam ogromnog pomaka u kvalitetu internacionalnog programa.

FILM

Uvek pre dokumentarni nego igrani. Imamo sjajne dokumentariste i dokumentaristkinje, vrlo zapažene i često nagrađivane dokumentarne filmove i projekte. Mislim da se slavna budućnost srpskog filma krije upravo u većem ulaganju u (ko)produkciju dokumentaraca. Imamo i ozbiljan korpus autora i autorki mlađe i srednje generacije, koje treba zadržati u zemlji i dati im odgovarajuće uslove za stvaranje i rad.

STRIP

Sveprisutna tema u mojoj poslovnoj i privatnoj komunikaciji, uglavnom iz pozicije organizatora strip festivala (Nova Festival) i programa Ukrštenih strip rezidencija između Srbije i Francuske. Moja je želja da radimo na promociji autorskog domaćeg stripa, kao i na afirmaciji strip autorki iz Srbije. Verujem da smo na dobrom putu, jer imamo sjajne umetnice.

FEMINIZAM

Feminizam = život.

hadzihafizbegovic-naslovna-karakter

 

 

Share