Kolumbija dekriminalizovala abortus: Aplauz za političku hrabrost Ustavnog suda

Izvor: Danas; M. K. / Foto: Pixabay

Kolumbija je dekriminalizovala abortus u prve 24 nedelje trudnoće, što je još jedna u nizu nedavnih pravnih pobeda kada je reč o reproduktivnim pravima u Latinskoj Americi, piše Gardijan.

Kolumbijski Ustavni sud je u ponedeljak uveče sa pet glasova „za“ i četiri „protiv“ legalizovao prekid trudnoće. Takva odluka je usledila nakon niza presuda u Meksiku i Argentini kojima su umanjene prepreke za abortus.

Prethodno je abortus u Kolumbiji bio dozvoljen samo u slučaju da postoji rizik po život ili zdravlje trudnice, da postoje anomalije fetusa koje su opasne po život ili kada je trudnoća rezultat silovanja, incesta ili veštačke insimenacije bez pristanka.

Grupe koje se bore za reproduktivna prava procenjuju da se svake godine u Kolumbij izvrši 400.000 abortusa od kojih je samo deset odsto legalno. U 2020. je širom Kolumbije izvedeno najmanje 26.223 „nebezbednih abortusa“, pokazuju podaci Profamilije, lokalne klinike za reproduktivno zdravlje.

Prema Kausa husti, kolumbijskoj koaliciji za prava žena, najmanje 350 žena je osuđeno ili sankcionisano zbog abortusa između 2006. i sredine 2019, uključujući dvadeset devojaka mlađih od 18 godina.

U Latinskoj Americi, tradicionalno konzervativnom regionu s moćnim lobijem Katoličke i Evangelističke crkve, na snazi su neki od najrestriktivnijih zakona o abortusu na svetu. U Salvadoru je na desetine žena završilo iza rešetaka za ubistvo nakon što su bile podvrgnute hitnoj proceduri za prekid trudnoće.

„Aplauz za pravnu i političku hrabrost Ustavnog suda da prizna da žene i devojčice nisu drugorazredni građani“, rekla je Pola Avila-Gvilen, advokatica koja se bavi međunarodnim ljudskim pravom i izvršna direktorka Centra za ravnopravnost žena sa sedištem u Njujorku.

„Ustavno štiteći našu autonomiju nad našim telima i životima, sud menja živote miliona ranjivih žena i devojčica koje su neproporcionalno oštećene restrikcijama abortusa.“

Avil-Gilen je dodala da pošto je zemlja postala treća zemlja u Latinskoj Americi koja je legalizovala abortus u poslednje dve godine, „slavimo s kolumbijskim pokretom ’Zeleni talas’ (grupe koje se bore za pravo na abortus)“. „Znamo da će ovo imati domino-efekat u drugim zemljama u Latinskoj Americi, koje tek treba da preduzmu ovaj korak ka socijalnoj i pravdi ljudskih prava.“

Vrhovni sud Meksika je legalizovao abortus prošle godine dok su poslanici u Ekvadoru prošle nedelje ublažili odredbe prema kojima je sada dozvoljen abortus u slučaju silovanja.

„Dok danas slavimo ovu istorijsku odluku, ’Zeleni talas’ je snažan i raste i borba za reproduktivna prava i pravdu neće biti okončana dok ne budu svi imali pristup medicinskoj nezi visokog kvaliteta u domenu seksualnog i reproduktivnog zdravlja kada i gde im bude bila potrebna“, navela je u saopštenju Evgenija Lopez Uribe, regionalna direktorka za Amerike i karipski region u Međunarodnoj fondaciji za planirano roditeljstvo.

Share