Dr Marija Švabić Raičević iz Niša: Tim je najbitniji

dr marija švabić

Doktorica Marija Švabić Raičević je samo jedna od uspešnih u svojoj profesiji. Ona radi u Domu zdravlja i partner je u stomatološkoj ordinaciji „Kalodent“ u Nišu. Ovo je njenih 3.000 karaktera za KARAKTER. Sa Marijom počinjemo seriju razgovora sa ljudima iz unutrašnjosti Srbije koji zaslužuju medijsku pažnju

dr marija švabić

Dr Marija Švabić Raičević iz Niša govori za KARAKTER

Završila sam fakultet maksimalno brzo kao najmlađi student generacije. Nikada se nisam promovisala ni na koji način, jednostavno, pacijenti su mi bili reklama

Šta karakteriše život lekara u unutrašnjosti Srbije? Sa kojim izazovima se najčešće suočavate?

U 21. veku, profesionalni život lekara koji žive u većim gradovima i onim manjim u unutrašnjosti Srbije, bitno se ne razlikuje. Tehnološka dostignuća i medicinske doktrine potpuno su dostupne u svakom trenutku, svakom od nas. Razvoj privatne prakse postavio je jasna pravila profesije, potrebu za kontinuiranom medicinskom edukacijom i tehničko-tehnološkim unapređenjem dijagnostičkih, kao i terapijskih procedura.

Životni standard populacije, svest o značaju preventive, kao i kurative i protetske rehabilitacije, značajno su unapređeni u odnosu na početak moje profesionalne karijere, sredinom devedesetih godina.

Medicinsko osoblje je na vrhu liste profesionalaca koji sve češće odlaze u inostranstvo. Da li ste i Vi razmišljali da napustite Srbiju?

Završila sam fakultet maksimalno brzo kao najmlađi student generacije i odmah počela da radim u državnom zdravstvu. Vrlo brzo, paralelno sa specijalističkim studijama, počinjem da radim u privatnoj praksi. Stalni rad na sebi, razvijanje profesionalnih veština i praćenje savremenih trendova u stomatologiji, rezultirao je velikim brojem zadovoljnih pacijenata.

Nikada se nisam promovisala ni na koji način, jednostavno, sami pacijenti su mi bili reklama. Materijalna satisfakcija dođe kao posledica svega toga, tako da nisam razmišljala, niti imala potrebu za odlaskom u inostranstvo, mada, sigurna sam da bih i tamo uspela!

Nisam razmišljala, niti imala potrebu za odlaskom u inostranstvo, mada, sigurna sam da bih i tamo uspela

Osim ordinacije, gde ili u čemu još pronalazite inspiraciju?

U ordinaciji provodim mnogo vremena, tako da sa godinama inspiraciju pronalazim u jednostavnim životnim stvarima, druženju sa prijateljima i porodicom.

Etika i estetika u svakom smislu, i profesionalnom i ličnom, je moja večna inspiracija i pokretač.

Koji je vaš savet mladim lekarima?

Da što pre započnu svoju privatnu praksu, ili se priključe nekom timu. Kombinacija iskustva koje dolazi sa godinama prakse i entuzijazam mladih lekara dobitna su kombinacija. Timski rad preporučujem kolegama kao provereni način umanjenja svakodnevnog profesionalnog stresa.

Mladim kolegama koji po svaku cenu žele odlazak u inostranstvo, preporučujem oprez! Stvari nisu uvek tako sjajne i idealne, kao što većina ljudi predstavlja, što je posledica naše večne mistifikacije Zapada. Ukoliko razmišljaju o odlasku, trebalo bi da uzmu u obzir sve okolnosti i prihvate samo proverene i sigurne ponude.

Etika i estetika i u profesionalnom i u ličnom smislu su moja večna inspiracija i pokretač

Dotiče li Vas politika?

Kao neko ko je svedok devedesetih i svega posle toga, ne mogu a da ne pratim političku situaciju. Pre ili kasnije, svako od nas se suoči sa funkcionisanjem sistema.

Kojom profesijom biste se bavili da niste lekar?

Ekonomijom ili bankarstvom.

Kako biste nekom strancu u tri reči opisali Niš?

Mali veliki grad.

Share