ANASTASIJA HOLC ZA KARAKTER: OPERSKI PEVAČ BEZ KARAKTERA NIJE UMETNIK

anastasija-holc-4

Operska pevačica. Sopran. Primadona. Pijanista. Profesorka. Baletski pedagog. Solistkinja Beloruske filharmonije i Evroazijskog simfonijskog orkestra. Diplomirana pravnica. Nastupala u brojnim umetničkim i pozorišnim kućama u zemlji i svetu. Višestruki laureat najznačajnijih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima. Njen život je, zapravo, pesma

ANASTASIJA HOLC, jedna od naših najvećih mladih umetnica, govori za KARAKTER

Opera
Hram umetnosti! Kompleksnost, uzvišenost, privilegija … 

Znanje
Ono što niko ne može oduzeti, niti novcem kupiti! 

Beograd
Rodni grad, uspomene, detinjstvo, odrastanje …

Belorusija
Zelenilo, poreklo, uvažavanje,  bajkovita sela , pravoslavlje.

Balet
Gracioznost, lepršavost i sloboda! 

Inspiracija
Marija Kalas.

Interesovanja
Nažalost, nemam vremena da se posvetim čitanju kao nekada. Volela sam i bila nagrađivana iz oblasti prirodnih nauka: fizika, hemija, ali su me podjednako interesovale druge oblasti, poput istorije i književnosti.

Ljubav
Osnova svega. Život bez ljubavi je gotovo nezamisliv; ona je pokretač svakog bića na zemlji. 

Ljudi

“Razni”… Ne prestajem da se iznenađujem manjkom ‘ljudskosti’ onih koji me okružuju; a neretko divnim gestovima nekolicine prijatelja koje smatram dragocenim.

Nagrade
Kruna uspeha, potvrda zalaganja, odricanja, podstrek!

Nauka
Obožavam nauku. U gimnaziji sam pohađala društveno-jezički smer, jer je većina mojih drugarica iz osnovne škole išla u to odeljenje. Sećam se, koliko sam bila tužna, a kasnije i srećna što sam upravo izabrala taj smer. Nauku sam volela do te mere da sam želela da studiram fizičku hemiju.

Audicija
Bitan segment u karijeri, ali ne i presudan, najmerodavniji. Često izaziva napetost, osnovanu ili neosnovanu. Smatram da ishod audicije nije i ne treba biti jedini dokaz nečijeg uspeha u današnjem svetu. Svedok sam mnogih audicija, koje sam “položila” i koje se, nažalost, nisu realizovale stalnim angažmanom bez ikakvog obrazloženja do daljeg; poput audicije održane u operi Srpskog narodnog pozorišta za solistkinju prvog faha u novembru 2019. godine.

anastasija holc 1

Moskva
Stabilnost, moć, crvena – moja omiljena boja, pripadnost, poštovanje slovenske kulture i tradicije, čokolada ‘Aljonka’,  magična zima, profesionalni počeci.

Moto
Kroz trnje do zvezda!

Umetnost
Uzvišenost! Beskrajno lepa, ali i neopisivo teška; često nedovoljno shvaćena profesija.

Učitelji
Izvanredni. I u muzici, ali i u drugim oblastima. Pored muzičke škole, pohađala sam i XV Beogradsku gimnazija” (sada Gimnazija Patrijarh Pavle ), koju sam završila po ubrzanom planu i programu kao izuzetno darovit učenik i “Đak godine”,  “Vukovac”. Imala sam razredne starešine Jasmina Nikolovskog (sada direktor škole) i Sandru Jevremović- Krstić, koji su, kao i mnogi profesori bili puni razumevanja, podrške za mene. Dugujem im veliku zahvalnost, jer su gimnazijalski dani za mene bili najlepši period u životu. U Osnovnoj školi “Vladimir Rolović”, takođe, sam bila “Vukovac”, “Đak generacije.” Na Akademiji umetnosti u Beogradu, odseku za klavir, studirala sam po ubrzanom planu i programu i bila “Student generacije”.

Zabava
Smeh, radost, pozitivna energija!

Izazovi
Život.  Sudbina, prepreke, iskušenja, borba, ‘adrenalin’ .

Kina
Istočnjačka kultura, pentatonika, poslušnost, marljivost, sjajna hrana. Obožavam kinesku kuhinju.

Politika me ne interesuje, ali, nažalost, vidim, osećam, da postaje presudan faktor u umetnosti, kulturi uopšte

Kultura
Bez kulture, život za svakog obrazovanog, školovanog čoveka je nezamisliv. Nažalost, u kulturu u našoj zemlji se ulaže koliko se ulaže i “vode” je, grade, takvi kadrovi. Politika me ne interesuje, ali vidim, osećam, da postaje presudan faktor u umetnosti, kulturi uopšte. Izuzetno mi je žao zbog toga. Umetnost je jedna, jedinstvena. Nema potrebe uplitati needukovane, neupućene ljude iz drugih sfera u oblast muzike, baleta, drame, slikarstva. Što se tiče kultura i tradicija, najbliža mom mentalitetu i duši je slovenska, ruska .

Koncert

Uzbuđenje, provera spremnosti, česta raznovrsnost repertoara u pogledu epoha, stilova; drugačija interakcija sa partnerima i publikom. 

Kompozitori

Od operskih kompozitora : Pučini, Čajkovski i Verdi. Kada je klavirska muzika u pitanju: Rahmanjinov, Skrjabin i Šopen.
Simfonijska muzika : Betoven.

Klavir
Moja “ljubav” iz detinjstva. Instrument kome nisam imala prilike da se posvetim onoliko koliko je trebalo, jer sam “trčala” na sve strane. Često se zapitam, šta bi bilo i kako bi izgledala moja karijera da sam se posvetila isključivo njemu. Žao mi je što više ne sviram klavir, ali pevanje je životni izbor i “moj put”.

Kćerka
Najveća radost! 

anastasija holc 3

Mnogo je “laskavaca”, slatkorečivih u svetu umetnosti, koji, nažalost, ne govore ono što misle, želeći zlo

Komplimenti
Svakako imponuju, oni “mame” osmeh na lice i daju dozu samopouzdanja, “vetar u leđa”, svakoj ženi. Mnogo je i “laskavaca”, slatkorečivih u svetu umetnosti, koji, nažalost, ne govore ono što misle, želeći zlo. Iskreno, nisam takva osoba i ovakav pristup me neopisivo zamara, ali i ne iznenađuje.

Koronavirus
To “čudo”, kao i svako drugo, pojavilo se iznenada i zaprepastilo čitav svet. Konkretno, moji planovi poput koncerata i predstava na istoku (Kina, Rusija) i zapadu (Kanada, Italija) su stali. Za sada je sve neizvesno i u Božijim rukama. Nedostaju mi scena, publika … Trudila sam se da organizujem međunarodna online takmičenja, u okviru Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije (u čijem sam Upravnom odboru), tokom vanrednog stanja; da vežbam (koliko je to moguće) i ono najvažnije, sačuvam “zdrav razum” i budem, ostanem dobrog zdravlja.

Kuhinja
Nisam sjajna “domaćica”. Iskreno i nemam vremena za tako nešto. Volela bih da naučim da kuvam bolje, ali ono “osnovno” i nekoliko omiljenih jela svoje ćerke spremam vrlo rado. Srećom, volim povrće, voće, retko jedem meso… Najveći “porok” su mi slatkiši, jer alkohol retko pijem.

Karakter
Ono što poseduje svaki čovek i što ga određuje, u potpunosti. Operski pevač bez izraženog temperamenta, karaktera na sceni nije umetnik u pravom smislu te reči. 

Biti ambiciozan bez osnova, i po svaku cenu, nikako nije  “zvezda vodilja” i put kojim treba koračati kroz život

Ambicije
“Zdravo” je biti ambiciozan, do određenih granica. Ambicija nas “tera” da razmišljamo, idemo “korak unapred” . No, biti ambiciozan bez osnova, i po svaku cenu, nikako nije  “zvezda vodilja” i put kojim treba koračati kroz život.

anastasija holc 2

Share