LATINKA PEROVIĆ ZA KARAKTER: NAŠI NAJVEĆI NACIONALNI PORAZI SU NAČIN NA KOJI SE RASPALA JUGOSLAVIJA I UBISTVO ĐINĐIĆA

LATINKA PEROVIĆ, jedna od naših najvećih istoričarki i političarki, govori za KARAKTER

Razgovarao Nenad Čaluković

Latinka Perović, jedna od naših najvećih istoričarki i političarki, ocenila je za Karakter da su naši najveći nacionalni porazi način na koji se raspala Jugoslavija i ubistvo Zorana Đinđića.

Ona je naglasila da je fašizam pobeđen u Drugom svetskom ratu – vojno, politički, pa i moralno, ali, nažalost, ideje fašizma se vraćaju i one su uvek deo nekog konteksta koji ih produkuje, izbacuje na površinu, angažuje nove generacije koje ne znaju njegovu istoriju. “Prisutan je, dakle, fašizam i danas i svuda, ali ne bih rekla da je dominantan. Uspon je doživeo, što je paradoksalno, posle kraja Hladnog rata, posle ujedinjenja Nemačke. Vratio se zapravo sa idejama nacizma, šovinizma”, navela je Latinka Perović.

Imamo generalizaciju da je mlada generacija totalno zahvaćena fašizmom, al ne bi se usudila da tako nešto tvrdim

Ona je primetila da imamo generalizaciju da je mlada generacija totalno zahvaćena fašizmom, ali da ona ne bi usudila da tako nešto tvrdi.

“Naprotiv, mislim da su mladi ljudi uvek podeljeni i da je u istoriji jako važna ta generacijska podela. Francuzi imaju izreku koja kaže – vreme te određuje. Naravno, vreme jako mnogo utiče na odrastanje, jer tu su i porodica i škola, i crkva, i mediji. Ceo društveni kontekst. Kada gledate razdoblje od dvadesetih godina prošlog veka do danas – to su različite generacije i na levici i na desnici”, rekle je Latinka Perović.

Upitana da li postoji li neka generacijska nit ili šta je njihova ključna karakteristika, ona je ukazal da je u 20. veku u centru pažnje to pitanje Jugoslavije i njenog karaktera, dominacije jednih, te nepristajanje na dominaciju drugih, težnja za slobodom.

“To su važna previranja koja su i generacijska. Tada odrasta levica koja se u suštini praktično pripremala i učestvovala u revoluciji, došla na vlast, ne pitajući se kada ta vlast treba da dobije konkurenciju, kontrolu ili da bude smenjiva. Imate i čistku jedne generacije koja je odgovorila na potrebu modernizacije i promene komunističkog monopola i državno-socijalističkog sistema u ekonomiji i u društvu”, rekla je Latinka Perović.

VELIKI INTERVJU SA LATINKOM PEROVIĆ ČITAJTE U NOVOM BROJU MAGAZINA KARAKTER KOJI JE NA KIOSCIMA.

Kada je počelo nestajanje Jugoslavije? Ko je inspirisao kolbanje u postojanje SFRJ pedesetih godina prošlog veka? Kakav stav ima o Dobrici Ćosiću a kakav o Zoranu Đinđiću? Šta je trenutno najveći problem u Srbiji, a koji su njeni najveći izazovi? Ko čini ovu vlast? Štra misli o Hrvatskoj? Kako gleda na podele Srbije na Prvu i Drugu? Kako ona doživljva to što je zovu majkom Druge Srbije?

Share