VLADO KRESLIN ZA KARAKTER: ČOVEK SA CRNOM GITAROM

vlado-kreslin

VLADO KRESLIN, slovenački kantautor, govori za KARAKTER 

Piše Natalija Cajić

Vaši počeci bili su puni kolorita, vezani za detinjstvo, roditelje, rodni kraj… Šta se sve desilo u međuvremenu? 

Kada toliko dugo radiš – onda i uradiš dosta stvari. Počeo sam sedamdesetih godina na festivalu u Subotici i eto do sada sve to traje. Radio sam i druge poslove, kao na primer na Radio Ljubljani, ali uvek mi je muzika bila opsesija. Počeci su bili jako poetični. Moje pesme su vezane za mog starog. On je od svoje prve plate kupio gitaru, a ja sam svoju prvu platu dao za snimak pesme Crna gitara. Svi smo počinjali u ono vreme na isti način. Slušali smo Radio Luksemburg. Jednog dana sam došao u gimnaziju i rekao drugovima: Beatlesi imaju novu pesmu. Onda su neki dečaci stariji od mene osnovali bend i trebao im je bubnjar. Mislilo se da bubnjar može biti svako. Pozajmio sam bubanj i prvo je nastao bendić, pa onda malo veći bend.

U prodavnicu Jugoton ušetao je spontano, ali sa posebnom harizmom velikog umetnika. U Beograd je došao da bi prikazao film Poj mi pesem o njegovoj karijeri i životu, koji je sniman drugačije od uobičajenih dokumentaraca. S pravom nosi status neprikosnovene muzičke figure na slovenačkoj sceni

Studirao sam u Ljubljani i gledao Time, Yu grupu i zamišljao kako bi bilo kada bih ja mogao da sviram na toj sceni. Sa sastavom Horizont 1976. godine nastupao sam na Subotičkom festivalu, a potom je usledila i pobeda na festivalu Slovenska popevka.

Početke je obeležila i moja saradnja sa grupom Martin Krpan, koja je bila jedan od najpopularnijih rock sastava u Sloveniji, ali sam uporedo snimao i solo projekte.

Moje pesme su vezane za mog starog. On je od svoje prve plate kupio gitaru, a ja sam svoju prvu platu dao za snimak pesme Crna gitara

Koji utisak je ostao najupečatljiviji iz Subotice?

U Subotici sam prvi put čuo za Balaševića.

Postoji i veoma simpatičan deo vaše biografske priče. A to je saradnja sa etno sastavom Beltinška banda, koji potiče iz vašeg sela.

Da, u tom sastavu su svirali poprilično stariji muzičari, divni su bili. Sve je prvo bilo kao zezanje, a onda se pretvorilo u najveću slovenačku etno world muzičku atrakciju. Punili smo slovenačke koncertne dvorane i postavili neke nove standarde u folk muzici.

Da li je u velikoj zemlji sve bilo, ipak, lepše i pristupačnije?

Bilo je apsolutno bolje jer umetnik je velik koliko je velika njegova publika. Uvek je izazov biti popularan u drugoj sredini. Među svojim narodom napraviš nešto, ali kada se to prevede i pređe granicu, e to je izazov. Nisam se tada dovoljno lansirao i sada mi je žao, ali bili smo stare prdonje.

U Jugoslaviji je bilo apsolutno bolje, jer umetnik je velik koliko je velika njegova publika

U Cankarjevom domu u Ljubljani svake godine organizujete nezaboravne koncerte. Kakva su iskustva?

Da, da. Gostovale su mnoge kolege. To je fascinantno. Svirali smo u Sloveniji u svakom selu, znam publiku po imenu. Na semaforu prepoznam čoveka i pitam: „Kad si se vratio iz vojske?“, „Kako je brat“?

Kakve su impresije o dokumentarnom filmu o vama – Poj mi pesem

To je film koji je uradio Miran Zupanič, veoma ozbiljan režiser koji radi igrane filmove i dokumentarce. Ja sam bio skeptičan, ali kada sam čuo da on radi, pristao sam rado na saradnju. Dve godine je sa mnom obilazao sve. Gospodin čovek je, ali je ležao ispod scene, u žbunju, no, sve je snimio. Ovo, inače, nije tipičan dokumentarac u kom recimo moji prijatelji pričaju o meni, toga nema. Koliko mene ima u filmu – ima i moje publike.

Snimali smo u Prekomorju. On upali kameru, ja vozim i pričam svoju priču. Ima nekoliko veoma dirljivih scena.

Ne znači da je u Sloveniji sve dobro, ali je demokratično

Kakva je situacija sa umetnošću u Sloveniji? Nastaju li nove pesme?

Mnogo se snima, ima nove muzike, a radio-stanice puno emituju slovenačku muziku. Radi se. Lakše se snima danas. Ne znači da je sve dobro, ali je demokratično. Zatvoreni smo u svoje male države i to se oseti. Ideja i ljudskih veza ima. To treba još više podsticati.

Na dvostrukom CD-u u izdanju Croatia Recordsa objavljeni su vaši veliki hitovi i taj album predstavlja presek karijere bogate pesmama.

Da, tu je objedinjeno 36 pesama iz različitih faza, kao i one koje sam pevao i radio sa drugim umetnicima i autorima. Sarađivao sam sa mnogima: Dragom Mlinarcem, Arsenom, Nenom Belanom, Radetom Šerbedžijom, Parnim valjkom, Liviom Morosinom, Allanom Taylorom, Vlatkom Stefanovskim, Hansom Theessinkom…

karakter-naslovna