Trijumf mračnog vesterna Džejn Kempion na BAFTA nagradama

Izvor: Beta / Foto: YT Printscreen (Netflix)

Mračni vestern novozelandske rediteljke Džejn Kempion “The Power of the Dog” (Moć psa) zadržao je status favorita osvojivši sinoć u Londonu nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) u kategoriji najboljeg filma i najbolje režije.

Džejn Kempion nije prisustvovala 75. svečanoj dodeli u poznatoj koncertnoj dvorani Rojal Albert, ali je njen producent primivši nagradu rekao da je rediteljka „vizionarka koja je obeležila poslednjih 30 godina svetske kinematografije“.

Nakon Zlatnih globusa u januaru i nagrade Udruženja američkih režisera (DGA), rediteljka prikuplja nagrade dve nedelje pre dodele prestižnih Oskara.

Na ceremoniji je iskazana solidarnost prema Ukrajini. Neki glumci na crvenom tepihu su nosili bedževe sa bojama ukrajinske zastave, dok je na početku dodele predsednik Akademije Krišnendu Madžumdar izjavio je da je ruska invazija potresla svet.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 27. marta u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija je 1958. godine spojena s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Share