Sve što treba da znate o 94. Oskaru – nominovani, voditeljke, muzički nastupi…

Izvor: Beta / Foto: Pixabay

U Los Anđelesu će u nedelju uveče biti održana 94. svečanost dodela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, na kojoj je ove godine favoriti film “The Power of the Dog” novozelandske rediteljke Džejn Kempion, sa ukupno 12 nominacija.

Mračni psihološki vestern Džejn Kempion dobio je nominacije u važnim kategorijama – za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolje muške i ženske sporedne uloge.

Posle „The Power of the Dog“ najviše nominacija je dobilo ostvarenje „Dune“ Denija Vilneva, ukupno 10.

Po sedam nominacija dobili “Belfast” čuvenog Keneta Brane i rimejk mjuzikla “West Side Story” takođe poznatog Stivena Spilberga. Brana i Spilberg su nominovani u kategoriji najbolje režije.

Ceremoniju, koja će biti održana u pozorištu Dolbi, će voditi tri glumice – Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks.

Biće to prvi put od 2018. godine da će ceremonija imati domaćina svečanosti, i prvi put u istoriji dodele Oskara da su za tu ulogu određene tri dame.

Svečanost će kao i svake godine prenositi američka televizijska mreža ABC.

Akademija je navela da će uručenje nekih Oskara biti unapred snimljeno, kako bi televizijski prenos bio dinamičniji i privlačniji publici. Na taj način će biti uručeni Oskari u tehničkim kategorijama i tako će biti više vremena za nastupe muzičara i druge zanimljivosti uživo programa. Očekuju se nastupi Bijonse i Bili Ajliš.

Za sada kruže još nezvanične priče o mogućnosti video obraćanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji se od početka ruske invazije na svoju zemlju obraća parlamentima raznih država i na međunarodnim sastancima tražeći podršku i pomoć.

Zvanice će ove godine morati da pokažu dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa, ili razlog izuzeća od vakcinacije, kao i negativne testove na virus. Kako je nedavno preneo list Njujork tajms, zvanice neće biti u obavezi da nose maske, ali će one biti neophodne u kulisama i manjim zatvorenim prostorijama pozorišta Dolbi.

Film “Nomadland” rediteljke Kloi Žao pobednik je prošlogodišnje dodele Oskara. Ostvarenje je dobilo glavnu nagradu, Oskara za najbolji film, dok je rediteljka osvojila nagradu za najbolju režiju i postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka u toj kategoriji.

Oskar se dodeluje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetra) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Na svakoj godišnjoj ceremoniji dodeli se oko 50 statueta za čiju je izradu potrebno najmanje tri meseca.

Dodelom Oskara završava se sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus. Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.

Spisak glavnih nominacija

Najveći broj nominacija:

– “The Power of the Dog” – 12 nominacija

– “Dune” – 10 nominacija

– “Belfast” i “West Side Story” – po sedam nominacija

Nominacije za najbolji film:

– “Belfast”

– “CODA”

– “Don’t Look Up”

– “Drive My Car”

– “Dune”

– “King Richard”

– “Licorice Pizza”

– “Nightmare Alley”

– “The Power of the Dog”

– “West Side Story”

Nominacije za najbolju režiju:

– Kenet Brana, “Belfast”

– Rijusuke Hamaguči, “Drive My Car”

– Pol Tomas Anderson, “Licorice Pizza”

– Džejn Kempion, “The Power of the Dog”

– Stiven Spilberg, “West Side Story”

Nominacije za najboljeg glumca:

– Havijer Barden

– Benedikt Kamberbač

– Endru Garfild

– Vil Smit

– Denzel Vašington

Nominacije za najbolju glumicu:

– Džesika Čestejn

– Olivija Kolman

– Penelope Kruz

– Nikol Kidman

– Kristen Stjuart

Nominacije za najbolju mušku sporednu ulogu:

– Sajeran Hinds

– Troj Kotsur

– Džesi Plemons

– Džej Kej Simons

– Kodi Smit-Mekfi

Nominacije za najbolju žensku sporednu ulogu:

– Džesi Bakli

– Arijana DiBouz

– Džudi Denč

– Kirsten Dunst

– Oundžejnu Elis

Nominacije za najbolji strani film:

– “Drive My Car”

– “Flee”

– “The Hand of God”

– “Lunana: A Yak in the Classroom”

– “The Worst Person in the World”

Share