SPECIJAL KARAKTERA: 40 GODINA NOVOG TALASA

sarlo-akrobata

Četiri decenije kasnije s pravom se smatra najznačajnijim muzičkim – i sveumetničkim – pokretom na jugoslovenskim prostorima, koji je zauvek promenio kulturu, doneo novu umetničku slobodu, ideje i kreativnost i čiji uticaj čujemo i osećamo i danas

Piše Olga Kepčija

sarlo-akrobata

Ove godine širom bivše Jugoslavije obeležavamo 40 godina novog talasa. Croatia Records (Jugoton) objavila je luksuzna reizdanja (na vinilu) četiri ključna albuma objavljena 1981. godine – debitantske albume grupa Električni orgazam, Šarlo akrobata i Haustor, kao i kultno izdanje Paket aranžman, sve praćeno i kompilacijom sa čak 100 pesama „novog i oko novog“ talasa. Ponovo su se u prodaji našle „antologijske ploče“ kojih već decenijama nema na rafovima malobrojnih prodavnica ploča. Interesovanje diskofila, veterana, ali i onih koji su tek nedavno otkrili lepotu „pucketanja ploče“ je od samog starta iznenađujuće veliko. Prvi tiraži su odmah rasprodati. Nekako se čini da je ovaj „drugi pik“ novog vala čak jači nego prvi talas.

Istorija počinje pre više od četiri decenije. Tada je, krajem sedamdesetih godina, na prostore bivše Jugoslavije „stigao“ pank, novi zvuk koji je uveliko osvojio Englesku, Ameriku, svet.  A onda je i nas, početkom osamdesetih, „zapljusnuo“ NOVI TALAS.

idoli

Čini se da je ovaj „drugi pik“ novog vala čak jači nego prvi talas

Četiri decenije kasnije s pravom se smatra najznačajnijim muzičkim – i sveumetničkim – pokretom na jugoslovenskim prostorima, koji je zauvek promenio kulturu, doneo novu umetničku slobodu, ideje i kreativnost i čiji uticaj čujemo i osećamo i danas.

Posmatrano kroz muziku, najvažniji trenuci novog talasa dogodili su se na relaciji Beograd – Zagreb, setimo se koncerata „Pozdrav iz Beograda“ i „Pozdrav iz Zagreba“ kada je selekcija rok veterana, ali i novih bendova iz Beograda održala seriju koncerata u Zagrebu, i obratno. Na ovoj relaciji je nastao i Paket aranžman. Beograd je imao nove bendove i pojedince koji su bezuslovno verovali u ono što rade, kao i Enca Lesića, producenta i vlasnika prvog privatnog studija Druga maca, a Zagreb najveću diskografsku kuću na ovim prostorima Jugoton i muzičkog urednika i vizionara Sinišu Škaricu.

Beograd je imao Enca Lesića i Drugu macu, a Zagreb Jugoton i Sinišu Škaricu

Ostalo je istorija.

CEO TEKST O NOVOM TALASU ČITAJTE U MAGAZINU KARAKTER, KOJI JE NA KIOSCIMA.

ZA KARAKTER GOVORE: SRĐAN GOJKOVIĆ GILE, ZDENKO KOLAR, PETAR JANJATOVIĆ, BRANIMIR BANE LOKNER, DUBRAVKA DUCA MARKOVIĆ, BRANKO GAVRIĆ, BRAJAN RAŠIĆ

KARAKTER

Share