MONIKA HUSAR ZA KARAKTER: KULTURNI DOGAĐAJI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

MONIKA HUSAR, direktorka Agencije za odnose sa javnošću KomunikArt, preporučuje za KARAKTER
Film Strahinja Banović

Novi dugometražni film Strahinja Banović reditelja Stefana Arsenijevića otvorio je ovogodišnji jubilarni 50. FEST i zasluženo pobrao brojne nagrade u inostranstvu, među kojima i najznačajniju – Kristalni globus za najbolji film na uglednom festivalu u Karlovim Varima. U bioskopima će se naći od septembra, ali ga u međuvremenu, prema najavama producenata, možete gledati na filmskim festivalima u našoj zemlji. Ovo je film koji ne smete propustiti!

Beldocs festival

Festival dokumentarnog filma Beldocs aktivno pratim već sedam godina, i sa velikim ushićenjem primećujem kako raste, razvija se i postaje jedan od najvažnijih u ovom delu Evrope. Ove godine održava se od 11. do 18. maja u bioskopskim dvoranama i online, na novoj platformi Beldocs +, što me posebno raduje jer će i publika van Beograda biti u prilici da pogleda neke od stotinu vrhunskih dokumentaraca iz njihovog bogatog programa. Raduje me najava premijernog prikazivanja dokumentaraca Olivera Stouna i Sergeja Loznice, kao i svetske premijere srpskih dokumentarista, čiji rad pasionirano pratim više od decenije.

Festival evropskog filma Palić

Palićki festival zauzima posebno mesto u srcima mnogobrojnih filmskih umetnika/ca, domaćih i stranih. Osim sjajnog filmskog programa sa više od stotinu premijera evropskih filmova, ovaj festival nudi jedinstven koncept u domaćoj festivalskoj ponudi: umetnost &odmor. U pauzama filmskih premijera, razgovora sa gostima/gošćama i večernjeg muzičkog programa u Abaziji, možete uživati u šetnjama kraj Palićkog jezera, voziti se brodićem, piti dobro lokalno vino, jesti kvalitetnu ribu u nekom od obližnjih restorana. Ove godine Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula, što vam ostavlja dovoljno vremena da rezervišete dobar smeštaj već sada, dok još ima slobodnih mesta.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

BINA se ove godine održava od 26. maja do 7. jula. Osim brojnih stručnih programa za profesionalce iz oblasti arhitekture, u okviru ove manifestacije biće otvoreno mnoštvo sjajnih izložbi, namenjenih široj publici. Ono što posebno volim i izdvajam iz njihovog programa su besplatne BINA šetnje kroz arhitekturu Beograda (ali i drugih gradova) – potrebno je samo da se prijavite unapred i iskoristite priliku da, uz stručno vođenje, saznate više informacija o starim zdanjima, spomenicima i stambenim naseljima u našem glavnom gradu. Jedna od omiljenih BINA šetnji koju posebno preporučujem je šetnja Alejama Novog groblja.

Kondenz festival

Festival savremenog plesa i performansa Kondenz održava se u oktobru u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, i svake godine predstavlja izbor najnovijih radova autora iz Srbije i iz inostranstva. Ovo je jedini festival u Srbiji na kom možete steći uvid u rad savremene domaće plesne i performerske scene, i zbog toga je veoma značajan. Njihovi programi su pažljivo odabrani i vrlo lepo komuniciraju sa širom publikom, posebno pozorišnom i onom koja prati programe iz vizuelnih umetnosti.