Martovski festival: Kultno mesto sedme umetnosti

dejan dabić

Sve što je vredelo u nekadašnjem jugoslovenskom i sadašnjem srpskom filmu prošlo je kroz ovaj festival

dejan dabić

DEJAN DABIĆ, umetnički direktor 67. Martovskog festivala, za KARAKTER (foto: Milutin Zdravković)

Martovski festival nije samo najstariji filmski festival u našoj zemlji – otpočeo na festivalu u Puli 1954, da bi se osamostalio prelaskom u Beograd 1960. godine ‒ već i kultno mesto pravih posvećenika sedme umetnosti koji su znali da ovu vrstu filmova mogu da vide samo ovde i nigde drugde.

Sve što je vredelo u nekadašnjem jugoslovenskom i sadašnjem srpskom filmu prošlo je kroz ovaj festival, uvažavani su čak i autori čiji filmovi nisu ušli u takmičarski program i to treba sada nastaviti kroz informativnu selekciju. Takođe, treba razvijati ideju koja je 2003 i 2004.godine podrazumevala festivalsku decentralizaciju u nekoliko gradova u Srbiji, kroz prikazivanje celokupnog takmičarskog programa (za ovu godinu su to: Novi Sad, Niš i Gornji Milanovac), a ne samo kroz reprizu najboljih i nagrađenih filmova. Kategorije koje su ostale nacionalnog karaktera, treba ojačati regionalnim i svetskim panoramama.

Kategorije koje su ostale nacionalnog karaktera, treba ojačati regionalnim i svetskim panoramama

Ove godine imaćemo izbor filmova sa festivala u francuskom Klermon Feranu, grčkoj Drami, sarajevskom Al Jazeera Balkans Doc festivalu. Za sada imamo jednu svetsku i nekoliko srpskih premijera filmova iz regiona, Evrope, a možda i čitavog sveta. To je jedan od načina da gledaoce vratimo ovoj vrsti filma, jer su generacije stasale, a da nisu spoznale da sem repertoarskog filma postoji i nešto drugo.

DOKUMENTARNI, KRATKOMETRAŽNI, ANIMIRANI, EKSPERIMENTALNI: FILM

Istaknuti srpski autor animiranih filmova Borislav Šajtinac, koji živi i radi u Francuskoj, kao član žirija biće gost 67. Martovskog festivala, a njegov kratki animirani film „Kad oružje govori“ (Quand les armes parlent, Francuska, 2019, 6′ 6”) imaće svetsku premijeru u Beogradu

Martovski festival – 67. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ‒ biće održan od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu i ove godine trajaće pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film ‒ kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Selektovana ostvarenja će se takmičiti za Grand Prix festivala u pojedinačnim katagorijama za kojе su prijavljena, a na Martovskom festivalu dodeljuju se i strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Pored takmičarskog, 67. Martovski festival imaće i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“ i „Regionalna panorama“.

Istaknuti srpski autor animiranih filmova Borislav Šajtinac, koji živi i radi u Francuskoj, kao član žirija biće gost 67. Martovskog festivala, a njegov kratki animirani film „Kad oružje govori“ (Quand les armes parlent, Francuska, 2019, 6′ 6”) imaće svetsku premijeru u Beogradu, u okviru programske celine „Svetska panorama“.

Iz regiona stiže poznati hrvatski reditelj i scenarista Branko Schmidt, čiji će film „Prvi do srca ‒ Ivo Gregurević“ (Hrvatska, 2019, 51′) imati srpsku premijeru na 67. Martovskom festivalu. Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića, HRT je donela odluku da producira biografski dokumentarac o životu i delu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko devet meseci. Schmidt i deo ekipe filma predstaviće se publici u Beogradu.

Martovski festival obnavlja nekadašnju saradnju sa Festivalom u Klermon Feranu, jednim od najznačajnijih festivala kratkometražnog filma na svetu. Publika će biti u prilici da vidi ekskluzivan izbor ostvarenja sa ovogodišnjeg i prethodnih izdanja ovog festivala, uz gostovanje Marie Pujo-Gayiz iz organizacionog odbora, koja će predstaviti filmove i biti mentorka u programu radionica našeg festivala.

Jedna od brojnih radionica na ovogodišnjem Martovskom festivalu biće posvećena kratkometražnom filmu, u okviru koje će mentori razmatrati projekte prijavljenih učesnika i davati im korisne savete i smernice. Poseban fokus biće na mentorskom radu sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Beogradu, kao i sa studentima filmskih akademija iz Novog Sada i Banja Luke.

U okviru tribinskog programa, kao i obično, govoriće se o važnim i aktuelnim temama, a zakazan je i razgovor posvećen festivalima dokumentarnog i kratkometražnog filma iz Srbije i regiona.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Cena ulaznica ista je kao i prošle godine, 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije. 

 (budikarakter.rs)

Share