MAIDA GRUDEN ZA KARAKTER: NOVE PRIČE O STUDENTSKOM GRADU

maida

Beleženjem intervjua usmene istorije sa sadašnjim i bivšim stanovnicima Studenjaka doći ćemo do novih, još neotkrivenih priča šta je značilo biti student nekada i sada, iz pozicije samih stanara

MAIDA GRUDEN, urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad i koordinatorka projekta They:ive, govori za KARAKTER

Piše Luka Marić

Foto Ana Knežević

maida

Kakva su vaša sećanja iz studentskog života u Studenjaku?

U Studenjaku sam živela 1994. i 1995. godine. Život u studentskom domu obeležavaju osobe sa kojima delite sobu, usklađujete ritam života, razgovarate po celu noć, zbijate šale… Sećam se pohađanja radionice slikanja i crtanja u Domu kulture Studentski grad. Nezaboravni su odlasci na projekcije filmova u Veliku salu DKSG.

Na šta prvo pomislite kad vidite fotografije iz Studentskog grada, stare nekoliko decenija?

Pomislim na niz generacija čiji su životi isprepletani, vidim mnoštvo pojedinaca različitih karaktera i interesovanja, iz raznih zemalja i gradova, koji žive zajedno, obrazuju i sebe,  i jedni druge, formiraju neraskidiva prijateljstva, bore se za svoja prava, učestvuju u istorijskim dešavanjima.

Pomislim na niz generacija čiji su životi isprepletani, vidim mnoštvo pojedinaca različitih karaktera i interesovanja, iz raznih zemalja i gradova, koji se obrazuju i žive zajedno

Koliko će projekat They:Live doprineti istoriji Studenjaka i kulturi sećanja? 

Beleženjem intervjua usmene istorije sa sadašnjim i bivšim stanovnicima Studenjaka doći ćemo do novih, još neotkrivenih priča šta je značilo biti student nekada i sada, iz pozicije samih stanara.

Gde je na ovom polju DKSG u odnosu na druge balkanske i evropske kampuse?

U neznatnoj prednosti, jer je 2016. godine već realizovao izložbu Portret Studenjaka koja se upravo bavila participativnim prikupljanjem fotografske građe o studentskom životu.

Kako zainteresovani mogu da se priključe projektu They:Live i daju svoj doprinos?

Svi zainteresovani koji u svojim albumima imaju fotografije Studentskog grada i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale, mogu se obratiti našoj arhivistkinji na mejl  belgrade@theylive.eu ili na brojeve telefona 011 2691 442 i 064 466 76 08.

KARAKTER

Share