KSENIJA SAMARDŽIJA ZA KARAKTER: BALKANE MOJ

Postoje mesta i gradovi u kojima je vreme irelevantno, otkucava u svom sopstvenom ritmu. Tako je i kada uđete u Bioskop Balkan, osetite da on ima sopstvenu temperaturu, mikroklimu, energiju, dobre duhove

KSENIJA SAMARDŽIJA, direktorka Fondacije Saša Marčeta, govori za KARAKTER

Kao kustoskinja ste već dugo na umetničkoj sceni – šta je najveći izazov i zadovoljstvo u vašem radu?

Najveći izazov je ostati dosledan i korektan, a zadovoljiti i ispuniti sve zahteve i očekivanja koja su pred vama. To traži trening prilagođavanja okolnostima, sujetama, mogućnostima. Iz ovih osetljivih situacija razvijaju se odnosi poverenja i prihvatanja. Momenti zadovoljstva nalaze se u prepoznavanju otvorenih, kreativnih i posvećenih ljudi kojima se divite i koje iskreno poštujete.

KSENIJA

Foto: Ognjen Opačić

Ne znate kada ste se tačno zaljubili, ali se to snažno dogodilo

Kakva osećanja gajite prema prostoru Bioskopa Balkan u kome se održava program Fondacije?

Bioskop Balkan je ljubav. Ovo zdanje je u svečanost svog prostora ugradilo slojevitost istorije, u njemu se sjedinjuju tragovi propadanja, nemara i ponovne rekonstrukcije i revitalizacije. Ne znate kada ste se tačno zaljubili, ali se to snažno dogodilo. Postoje mesta i gradovi u kojima je vreme irelevantno, otkucava u svom sopstvenom ritmu. Tako je i kada uđete u Bioskop Balkan, osetite da on ima sopstvenu temperaturu, mikroklimu, energiju, dobre duhove..

Kako vidite budućnost ovog prostora?

Kao istorijsko zdanje u samom srcu Beograda, na četiri nivoa, preko 1.600 kvadratnih metara, sa različitim vrednostima arhitekture, Bioskop Balkan je idealan prostor za prihvatanje različitih kulturnih i umetničkih programa. Ima sve prednosti da se razvija kao kulturni centar i iza takve namere stoji velika volja osnivača Fondacije Saša Marčeta da se u prostor investira.

naslovna karakter broj 11