Glumac Semjuel L. Džekson dobio Oskara

Izvor: Beta/AFP

Američki glumac Semjuel L. Džekson dobio je kasno u petak počasnog Oskara za životno delo.

Džekson je glumio u filmovima „Dolazak u Ameriku“, „Dobri momci“, „Petparačke priče“, „Umri muški“ i u trilogiji „Ratovi zvezda“, a do sada je imao samo jednu nominaciju za Oskara, za ulogu u filmu „Petparačke priče“.

Poznat je po saradnji sa rediteljima Spajkom Lijem i Kventinom Tarantinom.

Nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka dodeljena mu je uoči 94. svečane dodele sutra uveče u Los Andjelesu.

Oskara je Džeksonu uručio Denzel Vošington koji je rekao da je nagradjeni glumac snimio više od 150 filmova koji su ukupno zaradili 27 milijardi dolara.

Počasnog Oskara na istoj ceremoniji je dobila norveška zvezda Liv Ulman koja se u svetu proslavila 1967. godine ulogom u filmu “Persona” slavnog Ingmara Bergmana.

Nagradu za politički aktivizam dobio je Deni Glover (75) proslavljen u filmu “Boja purpura” Stivena Spilberga, a zatim pored Mela Gibsona u sagi “Smrtonosno oružje”.

Pored svoje glumačke karijere, Deni Glover je vodio kampanju za ciljeve koji se kreću od pokreta za gradjanska prava u SAD do kraja aparthejda u Južnoj Africi.

U Los Anđelesu će sutra uveče biti održana 94. svečana dodele Oskara, na kojoj je ove godine favorit film “The Power of the Dog” novozelandske rediteljke Džejn Kempion, sa ukupno 12 nominacija.