FILIP GRUJIĆ ZA KARAKTER: NE POSTOJI NIŠTA ROMANTIČNIJE OD KOLEKTIVNE LAŽI

Kad za samo četvrt veka života dobijete Mihizovu i Sterijinu nagradu – onda ste zaista “dečko koji obećava”. Zapravo, pravi kulturni svetionik. Stigao je da napiše dva romana Bludni dani kuratog Džonija i Podstanar. Po njegovim dramskim tekstovima “Ne pre 4:30, niti posle 5:00” i “Vilica Ebena Bajersa” igraju se pozorišne predstave, kao što je Velika depresija. Oprobao se, ponovo uspešno, i u pisanju filmskih scenarija, a član je benda Cimerke

FILIP GRUJIĆ, naš najperspektivniji mladi dramski pisac, govori za KARAKTER 

Piše Nenad Čaluković

filip-grujić-2

Foto: Predrag Mitić

Ko je za Vas Mihiz? A ko je Sterija?

Zanimljivo je kada neko postane nagrada – to je dobijanje sasvim drugog identiteta. Zaboravlja se šta je ta osoba bila, zaboravlja se šta je stvarala, već postaje samo neki dostižni ili nedostižni cilj, razlog za takmičenje. Doskora sam se baš pitao ko je bio Vital – u glavi mi je stalno bilo da je to neko ime, valjda, zbog Vitalija Klička – ukoliko postoji u književnosti Vitalova nagrada. Onda mi je tata rekao da je Vital nagrada, verovatno nazvana po suncokretovom ulju. Tu onda dolazimo do izjednačavanja suncokretovog ulja i Mihiza, odnosno Sterije.

Pre neki dan sam pričao sa Mejdžorom o Darkvud Dabu i njihovom društvenom značaju – nesporno je da su uticali na muzičku scenu, kao i na jednu celu generaciju, ali da li to znači da su oni zbog toga, muzički, dobar bend?

To je za mene Sterija. Ne mogu da mu osporim značaj, ali tu sve i staje. Što se tiče Mihiza, njegov Banović Strahinja je nešto najdivnije, uz Jovanovićevo Oslobođenje Skoplja, što sam pročitao tokom studiranja kod profesora Romčevića.

Na kraju dana, svi bismo želeli da budemo kurati Džoni, ukoliko smo pod uticajem zapadne kulture ili kurati Nikolaj, ukoliko težimo istoku. Kurati Nikola zvuči nekako nedovoljno

Malo ću Vas citirati, ako se ne ljutite: ko je danas sve “kurati Džoni” u Srbiji?

Svako ko hoće malo više od onog što mu je dato i kome je moj početak ove rečenice problematičan: da budem jasniji – svako ko se bori protiv onog što mu je dato.

Na kraju dana, svi bismo želeli da budemo kurati Džoni, ukoliko smo pod uticajem zapadne kulture ili kurati Nikolaj, ukoliko težimo istoku.

Kurati Nikola zvuči nekako nedovoljno.

Za naslove Vaših dela već su konstatovali da su kao haiku poezija. Kako biste dali naslov ovom našem intervjuu?  

Ne postoji ništa romantičnije od kolektivne laži.

CEO INTERVJU SA FILIPOM GRUJIĆEM ČITAJTE U MAGAZINU KARAKTER, KOJI JE NA KIOSCIMA

hadzihafizbegovic-naslovna-karakter