FEST: “Nitram” najbolji film, dok je Nnajviše nagrada dobio film “Optužujem”

Radnja filma prati Nitram koja živi sa majkom i ocem u predgrađu Australije, izolovan i frustraran što ne može da se uklopi u sredinu, a život mu se menja nakon što stekne bliskog prijatelja u povučenoj Helen. Kada se to prijateljstvo tragično okonča, Nitramova usamljenost i bes rastu do trenutka koji kulminira najsurovijim zločinom.

Film Nitram je zasnovan na masakru u Port Arturu 1996. godine, koji je jedan od najgorih zločina u istoriji Australije u kojem je masovni ubica ubio 35 ljudi, a ranio 23.

Glavni takmičarski žiri ove godine činili su glumac Miloš Biković, glumica Tamara Dragičević, direktor Filmskog arhiva Mađarske Đerđi Raduli, reditelj Argiris Papadimitropulos i glumac Toni Gojanović.

Tokom 10 dana trajanja festivala održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, došlo je 116 gostiju, a prodato je 52.000 ulaznica.

Najviše nagrada dobio je film Optužujem.

Nagradu Fedeora za najbolji evropsko-mediteranski film dobila je Optužba Ivana Atala, a nagradu Milutin Čolić za najboljeg reditelja srpskog filma dobio je Strahinja Banović reditelja Stefana Arsenijevića.

„Naročito je emotivno kada dobijete nagradu koja nosi ime osnivača FEST-a i to na jubilarnom izdanju festivala“, rekao je Arsenijević na svečanom zatvaranju festivala.

Nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film iz regiona pripala je filmu Mrak, a specijalno priznanje u okviru selekcije „FEST fokus“ dodeljena je filmu Heroji Gorana Nikolića.

Share