Dvadeset godina od odlaska Danila Bate Stojkovića

Izvor: Danas; R. R. / Foto: Printscreen

Pre dve decenije, 16. marta, sa pozorišne i životne scene zauvek je otišao jedan od najvećih majstora umetnosti glume, Danilo Bata Stojković (1934 – 2002), čije ime nosi Velika scena Zvezdara teatra.

Prošlo je dvadeset godina od kada je odigrao i poslednju predstavu u teatru pod zvezdama, i ulogom Luke Labana u „Profesionalcu“ Dušana Kovačevića zauvek se oprostio od svoje publike, kaže se u saopštenju ove kuće.

U Zvezdara teatru legendarni Bata Stojković igrao je u sedam predstava, i ukupno 1102 puta oživeo je likove kojih se i danas sećamo.

Bio je Sava Odžačar u „Klaustrofobičnoj komediji“, Luka Laban u „Profesionalcu“, Vasilije u „Urnebesnoj tragediji“, tri lika u predstavi „Lari Tompson-tragedija jedne mladosti“…

„Prošlo je dvadeset godina od odlaska Bate Stojkovića iz pozorišnog i filmskog sveta koji je bio njegov najvažniji deo života. Oprostili smo se sa velikim i dragim glumcem 16. marta 2002. godine. Sećanje na našeg prijatelja je skoro svakodnevno: gledamo ga u nezaboravnim filmskim ulogama koje su antologija jugoslovenskog i srpskog filma, ili kad ulazimo na Veliku scenu Zvezdara teatra koja nosi ime Danila Bate Stojkovića…Na toj sceni Bata je odigrao više od hiljadu predstava. Pozorište je Bati bilo njegova najlepša kuća i najvažnija vera. Brzo je prošlo dvadeset godina od rastanka sa gospodinom koji nam uvek izmami osmeh kad ga se setimo. Tako je bilo od kako nije sa nama i tako će biti za mnoga buduća vremena, jer su vredna umetnička dela najlepši i najdugovečniji trag našeg postojanja.“, kaže Dušan Kovačević, Batin prijatelj i direktor Zvezdara teatra.

Bata je bio tumač tragike svakodnevnog čoveka, kralj izmanipulisanih ljudi kojima je toliko puta na sceni ili na filmskoj traci dao glas i obličje, i .ostao je upamćen i po tome što je sve svoje uloge gradio temeljno i strpljivo, sa puno detalja koji su bili presudni.

Svakom liku koji je igrao uvek je imao nešto da doda, i zbog toga je tvrdio da se nikada nije zasitio nijedne svoje uloge.

„Neki kažu: Odigram jednu ulogu pet puta i više mi se ne igra. Meni se tek igra kad igram dvestotu. i samo mislim na tristotu! Kažu: kako ti nije dosadno? Kako dosadno? Pa stalno ima posla oko uloge! To je kao kad imaš stan, pa ga jedanput počistiš i kažeš dovoljno je za ceo život. A prašina što popada, a što hoće da zarđa, a što mu treba novi detalj, a što mu treba ponekad cveće…Pa to je sve isto i s jednom ulogom. Svaki put joj fali ponešto. Kad dobro odigram predstavu, ja ne mogu da zaspim celu noć. Kad loše odigram, po mom nekom ubeđenju, odmah zaspim – da zaboravim. Mada me sutradan to kljuca“, govorio je nezaboravni Bata.

Prvi angažman nakon završenih studija glume na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu (diplomirao je u klasi profesora Tomislava Tanhofera) dobio je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1959), a karijeru je nastavio u Ateljeu 212 (1962).

Poslednjih godina života njegov pozorišni opus bio je vezan za Zvezdara teatar, gde je igrao od 1987, a poslednju predstavu odigrao je 13. februara 2002, tumačeći 416. put antologijski lik Luke Labana u „Profesionalcu“.

U umetničkoj zaostavštini Bate Stojkovića je 70 filmskih uloga, više od 80 pozorišnih i oko 50 likova u TV dramama i serijama, i mnoge od njih danas čine antologiju i istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije i pozorišta.